В СБУ запідозрили, що на закупівлі ноутбуків для вчителів намагаються вкрасти 300 млн грн

Мінцифра, СБУ та МОН запідозрили корупційну змову на 300 млн гривень на закупівлі ноутбуків для вчителів

Редактор стрічки новин
В СБУ запідозрили, що на закупівлі ноутб…
Фото: Pixabay

Учасники корупційної змови намагалися присвоїти третину з майже мільярдної державної субвенції на закупівлю ноутбуків для вчителів.

Про це повідомили сьогодні під час брифінгу Мінцифри, СБУ та МОН, передає Depo.ua.

Як відомо, відповідно до урядової програми, заплановано закупити понад 60 тисяч ноутбуків. Про імовірність корупційної схеми СБУ повідомила на етапі, коли тендери на більше частину з них були запущені.

"Тендери уже були запущені на 57 тисяч ноутбуків. І ми отримали від СБУ інформацію, що є імовірна корупційна схема на 300 млн грн", - розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, наразі всі договори по всій Україні призупинено на 7 днів та відправлено на повторну експертизу.

"Договори не припиняються, просто будуть повторно проаналізовані всі умови та деталі тендерів", – пояснив міністр.

Т.в.о. начальника Департаменту кібербезпеки (ДКІБ) СБУ Ілля Вітюк розповів деякі деталі щодо викриття корупційної схеми. 

За його словами, шахраї, називаючись представниками членів уряду, вели переговори про розподіл по регіонах переможців закупівель із подальшим отриманням "відкатів". В СБУ вирішили не чекати, коли злочини будуть вчинені, та почали діяти на випередження.

"Ми отримали інформацію про наміри окремих осіб організувати протиправну схему при організації державної урядової програми "Ноутбук кожному вчителю". Окремі особи хотіли забезпечити протиправну змову учасників ІТ-ринку – підприємств які імпортують та займаються постачанням комп'ютерної техніки – та заявляли при цьому, що вони нібито уповноважені на це Міністерством цифрової трансформації.

Були встановлені конкретні особи, які провели попередні перемовини з учасниками ІТ-ринку, які можуть бути задіяні в зазначеній програмі, та домовилися з ними про необхідність завищення цін на понад 30%", – зазначив представник СБУ, нагадавши, що субвенція на ноутбуки становить майже мільярд гривень.

За словами Вітюка, деякі з підприємців погодилися на цю схему, адже "український бізнес уже звик працювати з відкатами". 

Після того, як СБУ повідомила про імовірність підготовки корупційної схеми Мінцифри та МОН, було проведено неформальну нараду за участю понад 30 представників ІТ-ринку.

"Там ми розвіяли міф про те, що вказана схема може "кришуватися" Міністерством цифрової трансформації, та закликали всіх учасників відмовитися від сумнівних та протиправних дій, які можуть призвести до збитків державі та призвести до кримінальної відповідальності учасників", – сказав Вітюк, додавши, що учасникам схеми може загрожувати від 7 до 12 років позбавлення волі.

Представник СБУ пояснив, що наразі триває розслідування, однак якщо будуть доведені склади злочинів, учасникам схеми оголосять підозри. 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні планують закупити 65 тисяч ноутбуків для вчителів. Для цього буде використана субвенція (один із видів переказу коштів місцевим бюджетам, що надаються з державного бюджету, – ред.) на боротьбу з COVID-19 розміром 980 мільйонів гривень.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme