В Україні хочуть заборонити продаж сигарет та алкоголю у супермаркетах

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким пропонують заборонити продаж алкоголю та сигарет в супермаркетах

Редактор стрічки новин
В Україні хочуть заборонити продаж сигар…
Фото: Pixabay

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт парламенту.

Ініціатором законопроекту, який зареєстрований під номером 5805, став народний депутат від "Слуги народу" Георгій Мазурашу.

Документом пропонується перенести продаж алкогольних напоїв та сигарет у спеціалізовані торгові точки.

Автор законопроекту нагадує про шкоду для здоров’я людей від сигарет та алкоголю.  Зазначається, що алкоголь - це головна причина смертності та інвалідності для людей у віці 15-49 років та сьома причина для всіх вікових груп у світі. Також, за словами автора законопроекту, є немало досліджень присвячено негативному впливу тютюну на здоров’я людей.

"Тому зрозумілим є прагнення людства мінімізувати негативний вплив на здоров’я людей через зловживання алкоголем і курінням. І реалізація алкогольної та тютюнової продукції у торгових точках, де продаються продукти харчування та інші товари повсякденного попиту, сприяє тому, що громадяни можуть купувати цю шкідливу для здоров’я продукцію, не маючи початкового наміру її придбати – просто тому, що вона багато разів потрапляє на очі і спрацьовує рекламний ефект", - йдеться у пояснювальній записці.

Метою законопроекту є посилення охорони здоров'я та державне забезпечення сприянню здорового способу життя.

Що пропонує законопроект

  • заборонити продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, використовуваних в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння в приміщеннях торговельних організацій, які торгують продуктами харчування, товарами дитячого асортименту або спортивними товарами;

  • продаж вищезгаданого може здійснюватися виключно в спеціалізованих стаціонарних торгових точках (магазинах), де інші товари, крім перерахованих, не продаються.

За порушення заборони магазини будуть змушені заплатити штраф у розмірі 23 790 грн (десять прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених законом на час сплати штрафу).

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme