В Україні хочуть запровадити електронні медичні картки: Чому це важливо

В Україні планують запровадити електронні картки пацієнтів, де буде зібрана вся медична інформація про особу

Журналіст стрічки новин
В Україні хочуть запровадити електронні…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

Планується, щоб усі заклади охорони здоров’я, незалежно від форми власності, вели медичні записи про пацієнта в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Як пише Depo.ua, про це під час брифінгу 18 лютого повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич.

"В перспективі це звільнить медичні заклади від паперових картотек, а пацієнтів – від колекції медичних виписок вдома", – зазначила Карчевич.

Вона розповіла, що ЕСОЗ – це велика двокомпонентна система, яка містить медичні дані, що раніше зберігалися у паперовій формі. Система об’єднує 34 мільйони пацієнтів та 5,5 тисяч закладів охорони здоров’я. 

Якщо дійсно запровадять ЕСОЗ, то вся медична інформація перейде в електронну форму. Це дозволить як пацієнтам мати доступ до електронних медичних карток, так і лікарям різних медзакладів.

"Усі медзаклади працюватимуть у рівних умовах, без монополії на інформацію про пацієнта. Держава бере на себе відповідальність за збереження медичної інформації в одному місці", – наголосила Карчевич.

Приватні клініки також будуть зобов’язані вносити усю інформацію про пацієнта до єдиної бази. Загалом на сьогодні, 18 лютого, до ЕСОЗ уже внесли близько 700 млн медичних записів.

Нагадаємо, раніше українцям порадили, як уникнути дублювання медкарти в електронній системі. Таке може трапитись, наприклад, коли медпрацівники замість того, щоб оновити інформацію в актуальній карті, реєструють людину як нового пацієнта і створюють дублікат.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme