В Україні може з'явитись нова американська COVID-вакцина: Що про неї відомо

Американська фармацевтична компанія Novavax подала заявку на реєстрацію свого препарату проти коронавірусу у Європі

Журналіст стрічки новин
В Україні може з'явитись нова американсь…
Фото: Рixabay

Якщо вакцину від коронавірусу зареєструють, то до кінця року Україна має отримати 10 мільйонів доз препарату від Novavax.

Як пише Depo.ua із посиланням на Deutsche Welle, ймовірно, питання про допуск цього препарату на європейський ринок буде розв'язано впродовж кількох наступних тижнів.

"Якщо Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) дійде висновку, що користь від препарату Nuvaxovid з погляду захисту від COVID-19 перевершує ризики, воно рекомендуватиме його реєстрацію для застосування в певних умовах", — повідомили в EMA.

Наразі перевірка препарату відбувається в режимі rolling review – послідовна експертиза реєстраційного досьє. Тобто ефективність та безпечність цієї вакцини досліджують ще до подання виробником заявки на реєстрацію.

Що відомо про вакцину Novavax

Препарат від Novavax розробили за тим же принципом, що й вакцини проти гепатиту В та правця. Фахівці переконані, що це прекрасний варіант для тих людей, які раніше не щеплювалися мРНК- та векторними вакцинами. Вакцина являє собою препарат на основі білка, який містить найдрібніші частинки, виготовлені з вирощеного в лабораторних умовах білка-шипа, виявленого на поверхні коронавірусу SARS-CoV-2. Вона також містить "ад'ювант" – речовину, що сприяє зміцненню імунних реакцій на вакцину.

Вакцина може зберігатися при температурі 2-8 градусів за Цельсієм.

Коли людина отримує препарат, її імунна система ідентифікує білкові частинки як чужорідні та виробляє проти них природні захисні війська – антитіла та Т-клітини. Якщо надалі вакцинована людина буде контактувати з коронавірусом SARS-CoV-2, імунна система розпізнає білки-шипи на вірусі й буде готова до атаки. Антитіла та імунні клітини можуть захистити від COVID-19, працюючи разом, щоб убити вірус, запобігти його проникнення в клітини організму і знищити заражені клітини.

Під час випробувань у людей спостерігалися здебільшого слабкі побічні ефекти після вакцинації – біль в місці уколу і слабкість. У компанії кажуть, що інформації про виникнення тромбів після щеплення немає. Серед побічних ефектів були втома, головний біль і м'язові болі, але реакції, як правило, рідше, ніж ті, викликані деякими вже дозволених вакцин.

Нагадаємо, що вакцинація проти COVID-19 в Україні стартувала 24 лютого 2021 року. Щеплення здійснюються чотирма вакцинами: британська AstraZeneca, CoronaVac від китайського виробника Sinovac Biotech, Pfizer і BioNTech (Comirnati) німецько-американського виробника, а також Moderna. 

Станом на 18 листопада від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 12 554 335 людей, з них отримали одну дозу – 12 554 333 людини, повністю імунізовані та отримали дві дози – 9 257 319 людей. Загалом проведено 21 811 652 щеплень.

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme