В Україні можуть у 10 разів підвищити штрафи за порушення ПДР: Кого торкнеться

До Верховної Ради внесли законопроект №7026, яким пропонується для власників автомобілів, вартістю понад $85 тис., підвищити штрафи за порушення ПДР у 10 разів

Журналіст стрічки новин
В Україні можуть у 10 разів підвищити шт…
Фото: Depo.ua

Зазначається, що нардепи хочуть підвищити відповідальність за порушення ПДР для власників елітних автомобілів. Законопроект запроваджує саме поняття елітних авто – їхня середня ринкова вартість має перевищувати 375 розмірів встановлених законом розмірів мінімальних заробітних плат (включно). Іншими словами, він має коштувати 2 437 500 грн ($85 тис.).

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт парламенту.

Автори законопроекту пояснили, що середньоринкова вартість елітних транспортних засобів буде визначатися Міністерством економіки України за методикою, затвердженою урядом. Списки до 1 лютого кожного року будуть розміщуватися Міністерством економіки України на своєму офіційному веб-сайті сайті.

Також пропонуються зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУАП) та Кримінального кодексу України (КК) та збільшити у 10 разів розміри штрафів, які передбачені КУАП за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, порушенні правил дорожнього руху, вчинені при керуванні елітним транспортним засобом.

Зокрема, за перевищення швидкості в населених пунктах на понад 20 км/год такого водія каратимуть не на 340 грн, а на 3 400 грн. Водночас, оскільки за керування без прав передбачено штраф 3 400 грн, для елітних автомобілів ця цифра буде 34 тисячі грн.

Пропонується встановити, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 січня 2023 року, але не раніше дня введення в дію Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо зниження оподаткування соціальних автомобілів та підвищення оподаткування елітних автомобілів".

Нагадаємо, раніше стало відомо, які порушення ПДР українці самі зможуть фіксувати та відправляти у поліцію.

Також повідомлялося, що в Україні пропонують винагороджувати громадян, які фіксують на відео порушення водіїв під час дорожнього руху. За кожний знятий відеоролик свідок зможе отримати 10% від вже сплаченого штрафу.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme