В Україні можуть відтермінувати штрафи для ФОПів за незастосування касових апаратів

Парламент може відстрочити штрафи для фізичних осіб-підприємців за незастосування касових апаратів до 1 лютого

Журналіст стрічки новин
В Україні можуть відтермінувати штрафи д…
Фото: Слуга народу / Facebook

З 1 січня 2022 року фізичні особи-підприємці другої-четвертої груп повинні застосовувати касові апарати або програмні реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Як пише Depo.ua, про це повідомив в ефірі телеканалу "Еспресо" голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Саме він і був ініціатором введення касових апаратів для підприємців.

"Я вже запропонував відповідну поправку, гадаю, що ми її проголосуємо доволі швидко, щоб зменшити або скасувати штрафи для тих, хто зареєструє РРО, до 1 лютого 2022 року", – сказав нардеп.

Відомо, що сума штрафу за порушення застосування РРО залежить від кількості незаконних розрахунково-касових операцій: перша – 100% від суми чека, друга та наступні – 150% від суми чека.

Нагадаємо, що закон про обов’язкові касові апарати для ФОПів мав набути чинності ще 1 січня 2021 року. Проте в грудні 2020 року на тлі коронакризи та протестів ФОПів народні депутати відтермінували обов’язковість РРО/ПРРО на рік.

В Україні зареєстровано близько 2 млн ФОПів, з яких 1,5 млн працюють за спрощеною системою оподаткування. За оцінками ДПС, касовий апарат знадобиться 10% або 150 тис. підприємців, з яких понад 50 тис. уже використовують РРО.

Відомо, що Кабінет міністрів зробив виключення щодо використання РРО для підприємств сільської торгівлі. Там ФОПи можуть займатися бізнесом без використання касових апаратів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme