В Україні можуть ввести спецподаток на газовані напої

В Україні можуть запровадити спеціальний податок на солодкі газовані напої, аби знизити рівень захворюваності на діабет та інші недуги в країні

Журналіст стрічки новин
В Україні можуть ввести спецподаток на г…
Фото: Facebook Михайла Радуцького

Голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький запропонував обговорити ідею ввести спеціальний податок на газовані напої.

Про це Радуцький повідомив на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

"З кожним роком все більше країн світу запроваджують спеціальний податок на солодкі газовані напої. На відміну від цукру з продуктів харчування, цукор із напоїв (особливо газованих) засвоюється занадто швидко, що перевантажує нашу підшлункову залозу та печінку, що з часом призводить до розвитку діабету, порушення роботи серцево-судинної системи, пошкодження кровоносних судин, ожиріння, захворювання кишково-шлункового тракту", – написав Радуцький.

Він додав, що найвпливовіша організація у світі у сфері охорони здоров’я давно підтримує запровадження додаткового "цукрового податку" на солодкі продукти та напої. Згідно з доповіддю ВООЗ, збільшення ціни на солодкі напої навіть на 20% призводить до зниження їхнього споживання і сприяє переходу споживачів на більш здорові альтернативи.

За словами нардепа, цукровий діабет в Україні активно "молодшає". Останніми роками спостерігається дуже значний приріст захворюваності серед дітей шкільного та дошкільного віку. Хоча у 80 % випадків розвитку діабету можна запобігти завдяки правильному харчуванню.

"Пропоную колегам-депутатам спільно з економічними експертами, дієтологами, освітянами, представниками батьківських організацій обговорити цю важливу тему. Які існують сценарії вирішення проблеми надмірного споживання солодких газованих напоїв у нашій країні? Як знайти баланс між інтересами суспільства, споживачів та виробників? Наш комітет готовий виступити майданчиком для діалогу та напрацювання законодавчих ініціатив", – резюмував Радуцький.

Нагадаємо, Зеленський підписав закон про спецподатки для резидентів "Дія.City". Закон встановлює спеціальні умови оподаткування резидентів "Дія.City", які мають стимулювати діяльність компаній, що працюють у галузі інформаційних технологій.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme