В Україні пропонують позбавити статусу УБД тих, хто отримав його незаслужено

На сайті президента України створили електронну петицію, вимога якої передбачає позбавлення статусу учасника бойових дій (УБД) у разі необ'єктивного його отримання особою та, як наслідок, користування пільгами, які дає цей статус
 

Журналіст відділу новин
В Україні пропонують позбавити статусу У…
Фото: АрміяІнформ

Цю електронну петицію зареєстрували 4 січня 2022 року і станом на зараз (15:31 10 січня) вона набрала 453 підписи з 25 тисяч необхідних. Автор (ініціатор) петиції – Герасимик Нікіта Валентинович.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сторінку петиції на сайті президента.

Петиція, вимога якої передбачає позбавлення статусу учасника бойових дій (УБД)

"У період з 2014-го по теперішній час, серед більш ніж 400 000 осіб, які мають статус учасника бойових дій, були і є тисячі (а можливо і десятки тисяч) випадків, коли особа приїхавши на умовну 3-ю, 4-у лінію оборони і провівши там умовно 2-3 дні – отримала посвідчення УБД і поїхала додому. Або випадки, коли штабні полковники-генерали прибували на 2 дні, фоткались і їхали в тил. А ще сотні-тисячі прокурорів, суддів, чиновників тощо, які провівши умовно тиждень в запої десь в тилу, мають і користуються тими ж пільгами, що і воїни, які безпосередньо ризикували і ризикують життям щодня захищаючи Україну", – обурюється автор петиції.

Автор стверджує, що крім того, що такі необ'єктивні надання статусу УБД дають шалене навантаження на бюджет України загалом, так і на кожного платника податків зокрема, – у багатьох випадках такі особи паплюжать честь і гідність живих та пам'ять про загиблих справжніх захисників України.

Виходячи з цього, автор петиції пропонує:

  1. Створити постійно діючу спеціальну моніторингову комісію(або інший аналогічний орган) до складу якого ОБОВ'ЯЗКОВО включити ветеранів війни, членів родин загиблих захисників України, волонтерів та громадських діячів з високим соціальним рейтингом.

  2. Даному органу надати завдання проаналізувати поступово ВСІХ осіб, які мають статус УБД для аналізу об'єктивності надання такого статусу. Кожного. Поіменно.

  3. В даному органі створити підгрупу до складу якої включити осіб, які мають допуск до таємної інформації для можливості аналізу осіб УБД зі складу МВС, СБУ тощо

  4. Надати даному органу повноваження позбавляти статусу УБД та всіх пільг, які передбачає цей статус в разі висновку щодо необ‘єктивності надання такого статусу.

  5. Чітко розмежувати поняття "Учасник бойових дій" та "Учасник війни".

  6. Визначити висновок даної комісії як обов'язковим і невід‘ємним при отриманні статусу УБД в подальшому.

  7. Як один з варіантів уникнення корупції та упередженості при роботі комісії можливий "анонімний розгляд" кожної справи: члени комісії дізнаються особисті дані та приналежність особи до підрозділу вже після підписання висновку.

Нагадаємо, 26 липня на Дніпропетровщині викрили злочинну схему продажу статусу учасника бойових дій за винагороду.

5 жовтня 2021 року також на Дніпропетровщині викрили командира роти, який за гроші допомагав оформлювати статус учасника бойових дій військовослужбовцям, які не були в ООС.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme