В Україні тарифи на гарячу воду і тепло для населення можуть зрости на 30-40%

Тарифи для населення на гарячу воду та опалення в Україні можуть незабаром зрости

Журналіст стрічки новин
В Україні тарифи на гарячу воду і тепло…
Фото: Рixabay

Вже цього опалювального сезону зростання може скласти 30-40%.

Про це розповів виконавчий директор Асоціації міст України (АМУ) Олександр Слобожан, передає Depo.ua з посиланням на "РБК-Україна".

За його словами, теплокомуненерго поки не можуть купити дешевий газ від "Нафтогазу" за фіксованою ціною 7,42 грн за куб. м, залишивши тарифи на свої послуги без змін.

"По трубі йде газ, для бюджетних установ він коштує 20 гривень, а для населення ніби як 7,42 гривні за куб. А як розрахували і розмежували ці обсяги? Тобто це під відповідальність мера? Потрібна постанова Кабміну, інакше цей газ не можна розподілити. Значить, він буде міксуватися і для населення буде таким же дорогим", – пояснив Слобожан.

Варто додати, що пільгова ціна, навіть у разі врегулювання бюрократичних перепон для її застосування, не розв'яже питання з тарифами. Виконавчий директор УМУ заявив, що ціни на теплопостачання і гарячу воду все одно потрібно буде переглянути.

Слобожан зауважив, що майже 90% всієї теплової енергії в централізованих системах опалення виробляється з газу, а в структурі тарифу на тепло газ займає 70-80%. Решта 20-30% –  заробітна плата ТКЕ, вода, електроенергія, податки. Туди ж входять технічне обслуговування і модернізація інженерних систем.

"Навіть при 7,4 грн/куб потрібне коригування на 30-40%. У тарифах для населення зараз закладена ціна минулих періодів, коли газ був дешевшим. За бюджетними установами зростання цін має бути ще більшим – у два-три рази", – заявив він.

Слобожан додав, що НКРЕКП два роки майже не переглядала тарифи на тепло.

"У місцевої влади таке право з'явилося лише з липня цього року, коли регулятор, виконуючи доручення Кабміну, передав це питання муніципалітетам. Але зараз інтереси щодо тарифів для місцевої та центральної влади збігаються. Ані ми не хочемо їх підвищувати, ані вони. Але тариф повинен коригуватися", – підсумував він.

Нагадаємо, минулого тижня у Кабміні розповіли, що буде з тарифами найближчим часом. Уряд переконує, що наразі не бачить підстав підвищувати тарифи на послуги житлово-комунального господарства.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme