В Україні залишки освітньої субвенції дозволили витратити на оновлення шкільних їдалень

Кабмін ухвалив рішення про дозвіл на використання залишків освітньої субвенції для оновлення шкільних харчоблоків

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
В Україні залишки освітньої субвенції до…
Фото: Pixabay

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зауважив, що використання залишків освітньої субвенції (одного із видів переказу коштів місцевим бюджетам, що надаються з державного бюджету, – ред.) є болючим для освітян. Ухвалене рішення він вважає вдалою можливістю для облаштування закладів освіти, зокрема їдалень.

Згідно з розпорядженням, залишки коштів будуть використані на придбання обладнання для харчоблоків та навчальних кабінетів, повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Кабміну.

Уточнюється, що зекономлені кошти за освітньою субвенцією спрямують на придбання обладнання для:

  • опорних закладів загальної середньої освіти з кількістю учнів (без урахування їх кількості у філіях) не менш ніж 200 осіб та їх філій;

  • закладів загальної середньої освіти з кількістю учнів не менш ніж 400 осіб;

  • закладів загальної середньої освіти, фінансування яких здійснюється з обласного бюджету;

  • закладів загальної середньої освіти, розташованих у селах (селищах), що мають статус гірських населених пунктів, та населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, з кількістю учнів не менш ніж 100 осіб.

"У разі необхідності закупівлі малоцінних необоротних матеріальних активів під час придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) та навчальних кабінетів закладів освіти відповідні видатки розвитку можуть спрямовуватися на видатки споживання", – додали у прес-службі.

Зазначається, що обладнання для їдалень у школах буде придбане на таких засадах:

  • для обласних бюджетів, бюджету м. Києва та бюджетів міських територіальних громад, чисельність населення яких станом на 1 січня 2020 року становила понад 40 тис. осіб: щонайбільше 70% – за рахунок освітньої субвенції, не менш ніж 30% – за рахунок коштів місцевих бюджетів;

  • для бюджетів міських територіальних громад, чисельність населення яких станом на 1 січня 2020 року становила менше ніж 40 тис. осіб, селищних територіальних громад, сільських територіальних громад: щонайбільше 90% – за рахунок освітньої субвенції, не менш ніж 10% – за рахунок коштів місцевих бюджетів;

  • для закладів, розташованих у селах (селищах), що мають статус гірських населених пунктів, та населених пунктах на лінії зіткнення: щонайбільше 95% – за рахунок освітньої субвенції, не менш ніж 5% – за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Відомо, що обов’язковою умовою фінансування коштом освітньої субвенції є попереднє спрямування грошей із місцевих бюджетів за цільовим призначенням. Водночас це не мають бути кошти державного фонду регіонального розвитку, або перекази коштів з державного бюджету місцевим бюджетам.

Нагадаємо, 24 березня Кабінет міністрів затвердив нові норми та порядок харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Читайте також: Шпундра, львівський сирник та булгур: Що будуть їсти українські школярі з вересня

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme