В українського політв’язня на Росії Газієва стався мікроінсульт

У кримського татарина Сервета Газієва, незаконно ув'язненого у СІЗО Ростовської області (РФ), стався мікроінсульт

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
В українського політв’язня на Росії Газі…
Фото: Facebook Людмили Денісової

Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова на сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

"Адвокат українського політв’язня повідомив, що у його підзахисного стався мікроінсульт, який спричинив параліч обличчя. Наш співгромадянин також скаржився на загострення хронічних захворювань: шлунково-кишкового тракту, хвороби ніг, суглобів, серцеві та головні болі", – сказала Денісова.

Омбудсмен додала: лікар "швидкої", яку викликали в слідчий ізолятор, сказав, що Сервет цілком здоровий та не потребує допомоги. 

Денісова переконана, що дії РФ розцінюють як катування і нелюдське поводження та порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

Вона також звернулася до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно забезпечити Газієву необхідну медичну допомогу. Йдеться про госпіталізацію в стаціонар медзакладу та повне медичне обстеження. 

Денісова також вимагає надати правову оцінку злочинним діям адміністрації СІЗО та притягнути винних до кримінальної відповідальності.

Крім цього, український омбудсмен закликала міжнародну спільноту продовжувати тиск на РФ з вимогою негайного звільнення усіх бранців Кремля.

Скріншот допису у Facebook українського омбудсмена Людмили Денісової

Скріншот допису у Facebook українського омбудсмена Людмили Денісової

 

Нагадаємо, що на початку червня стан Сервета Газієва погіршився й літній політв'язень не зміг взяти участь у судовому засіданні. 

Довідка: Майже півтисячі громадян України, що відбували покарання в Криму, незаконно переміщені в тюрми Росії.

Серед них і Сервет Газієв. У березні 2019 року під час масових обшуків у кримських татар його заарештували за необґрунтованими звинуваченнями. Окупанти інкримінують чоловікові ч. 2 ст. 205.5 КК РФ ("Участь в діяльності терористичної організації"). Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 20 років. Газієв перебуває під арештом. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme