Вчені навчили нейромережу прогнозувати летальні випадки серед COVID-хворих

Дослідники з Університетського медичного комплексу Шаріте (Берлін) спільно з британськими колегами дослідили зразки крові 50 пацієнтів з тяжкими формами COVID-19, які надійшли до німецьких лікарень на початку пандемії 

Журналіст стрічки новин
Вчені навчили нейромережу прогнозувати л…
Фото: Рixabay

Інфікованих лікували відповідно до національних рекомендацій, однак частина з них все одно померла від коронавірусу. Науковці використали їхні показники, щоб навчити нейромережу прогнозувати летальні випадки від COVID-19.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Journals Plos.

Зазначимо, що вчені зібрали зразки крові на різних стадіях розвитку інфекції та відстежували, як змінювалася концентрація трьох сотень білків під час хвороби. Науковці виділили сукупність 14 ключових білків, концентрації яких найбільше істотно впливали на результат захворювання.

Нейромережа використовує саме ці показники, щоб передбачити ймовірність загибелі чи одужання пацієнта.

"Ми показуємо, що сукупність білків, зі зразків, які були зібрані в середньому за 39 днів до результату, точно передбачає виживання пацієнтів з COVID-19 у критичному стані", – пояснюють дослідники.

Вчені вважають, що це дозволить використовувати навчену ними нейромережу для оптимізації розподілу ресурсів та сил лікарів, проте отримані дані потребують подальшої оцінки.

Нагадаємо, дещо раніше вчені дізналися, як застуда може вберегти від коронавірусу. В експерименті взяли участь 52 родини, члени яких інфікувалися COVID-19 невдовзі після перенесеної застуди.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme