Вчені виявили чорну діру, яка запустила зіркоутворення у маленькій галактиці

Вчені виявили унікальну карликову галактику на відстані 30 млн світлових років від Землі у південному сузір'ї Компас

Журналіст стрічки новин
Вчені виявили чорну діру, яка запустила…
Фото: Рixabay

При першому виявленні вона викликала суперечки серед астрономів про те, чи можуть карликові галактики можуть бути домом для чорних дірок, пропорційних надмасивним гігантам, які розташовані в серцях великих галактик. Варто додати, що у галактиці Генізе 2-10 є лише десята частина зірок, що є в нашому Чумацькому Шляху.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Nature.

Вчені виявили, що між чорною діркою та сусіднім регіоном зіркоутворення, розташованим на відстані 230 світлових років від неї, проходить потік газу, що тягнеться через простір. Прилади Хаббла показали, що потік рухався зі швидкістю близько 1 мільйона миль на годину, врізаючись у щільний газ. На шляху потоку були розсіяні новонароджені зоряні скупчення.

Як відомо, у великих галактиках відбувається протилежне –  матеріал, що падає до чорної дірки, забирається магнітними полями, утворюючи палаючі струмені плазми. Вони рухаються зі швидкістю, близькою до швидкості світла. Хмари газу, які потрапили на шляху цих струменів, нагріваються настільки, що не можуть охолонути і утворити зірки. Водночас більш м'який відтік газу у маленькій чорній дірі в Генізі 2-10 газ стискався достатньо, щоб утворювати зірки.

Чорна дірка у Генізі 2-10 має масу близько 1 млн сонячних мас. Варто додати, що у великих галактиках чорні дірки можуть сягати маси більш ніж у 1 мільярд разів більшими за масу нашого Сонця. Чим масивніша галактика-господар, тим масивніша центральна чорна діра.

Наразі теорії походження надмасивних чорних дірок ділять на три категорії:

  • вони утворились, як і маленькі чорні дірки, однак якимось чином накопичили багато матеріалу, щоб стати надмасивними;

  • умови у ранньому Всесвіті підходили для утворення надмасивних зірок, з яких і з'явились надмасивні чорні дірки;

  • Надмасивні чорні діри утворились у щільних зоряних скупченнях, де загальної маси скупчення було більш ніж достатньо.

Наразі жодна з цих теорій не зайняла лідируючого становища. На думку астрономів, чорні діри карликових галактик можуть бути аналогом чорних дірок у ранньому Всесвіті, коли вони тільки починали формуватися і рости.

Нагадаємо, минулого тижня повідомлялося, що вчені знайшли надмасивну чорну діру, яка у 200 тис. разів важча за Сонце. Вона розташована у карликовій галактиці Mrk 462. Варто додати, що знайдена чорна діра є найменшою серед надмасивних.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme