Вчені виявили небезпечний зв'язок між алкоголем та виникненням раку

Вчені протягом 10 років проводили масштабне дослідження зв'язку алкоголю з виникненням раку

Журналіст стрічки новин
Вчені виявили небезпечний зв'язок між ал…
Фото: Рixabay

Для свого дослідження щодо ризику виникнення раку вони вивчили дані 150 000 добровольців з Китаю.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на New Atlas.

Науковці зосередились на варіантах генів, які пов'язані з нижчим рівнем споживання алкоголю. Виявилось, що існує два генетичні варіанти, які знижують перенесення людиною алкоголю. Зокрема, вони знижують здатність розщеплювати ацетальдегід, токсичну молекулу, що утворюється при метаболізмі спиртного організмом. 

Дослідження підтвердило, що піддослідні із генами низької переносимості алкоголю споживали значно менше алкоголю, ніж ті, хто не мав цих варіантів гена. Водночас у осіб з однією або двома копіями будь-якого генетичного варіанта ризик розвитку раку був на 13-31% нижчим.

Варто додати, що у людей з хоча б однією копією варіанта гена з низькою переносимістю алкоголю, але які регулярно вживали алкоголь, були значно вищі показники раку голови та шиї та раку стравоходу. Це означає, що нездатність розщеплювати ацетальдегід може бути пов'язана з підвищеним ризиком розвитку раку.

"Ці результати показують, що алкоголь безпосередньо викликає кілька видів раку, і що ці ризики можуть бути вищими у людей з успадкованою низькою переносимістю алкоголю, які не можуть належним чином засвоювати алкоголь", – зазначив провідний дослідник проекту Пек Кей.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вчені виявили, як солодкі газовані напої підвищують ризик виникнення раку. Вони підвищують ризик виникнення раку кишківника у понад 2 рази.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme