Вчені виявили, що одноразові маски N95 можна дезінфікувати 25 разів

Респіратори N95, які зазвичай застосовують у лікарнях, можна очищати, зберігаючи їхні функцію та ефективність до 25 циклів повторного використання

Журналіст стрічки новин
Вчені виявили, що одноразові маски N95 м…
Фото: Рixabay

Як відомо, ці маски фільтрують до 95% дрібних частинок і крапель, що робить їх ефективнішими за тканинні маски для захисту медичних працівників від патогенів. Однак, оскільки, N95 вважаються одноразовими, незначні запаси змушують медичних працівників переходити на хірургічні маски.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на дослідження у журналі American Journal of Infection Control.

Вчені з'ясували, що N95 можна дезінфікувати за допомогою випареного перекису водню (VHP). Це дозволяє очищати респіратори, зберігаючи їхні функції. Науковці провели багато циклів очищення й виявили, що до 35 циклу тканини починали зношуватися, а тому рекомендовано дезінфікувати їх не більше 25 разів.

"Результати нашого дослідження доповнюють попередні висновки про те, що VHP є безпечним методом переробки респіраторів N95 і може допомогти розв'язувати проблему нестачі в майбутніх епідеміях", – пояснили вчені.

Крім того, виявилось, що очистити таку маску можна за допомогою високих температур. При температурі 100 °C півгодини вистачало для того, щоб вбити частинки вірусу SARS-CoV-2, але не зашкодити масці.

Нагадаємо, дещо раніше українцям розповіли про небезпеку пластикових прозорих "масок". Виявилось, що вони не є засобом індивідуального захисту.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme