Вчені розповіли, чому вигулювання собак шкодить природі

Вчені виявили, що показники ґрунту на місцях вигулу собак перевищують дозволені норми збагачення азотом та форфором

Журналіст стрічки новин
Вчені розповіли, чому вигулювання собак…
Фото: Рixabay

Науковці провели дослідження, під час якого підрахували чисельність собак, яких вигулювали протягом 18 місяців у чотирьох заповідниках на околиці Гента в Бельгії. За словами вчених, результати дослідження актуальні для всієї Європи, де зараз проживає близько 87 мільйонів собак.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Тhe Guardian.

В середньому від одного собаки відбувається викид 11 кг азоту на гектар на рік та 5 кг фосфору. Варто додати, що аналогічний рівень забруднення переноситься повітрям сільськогосподарськими, промисловими та транспортними парами. Деякі собачники думають, що, залишаючи екскременти свого вихованця на землі, вони не завдадуть жодної шкоди.

Вчені довели, що надмірне добриво знижує біорізноманіття екосистеми, дозволяючи певним рослинам, таким як кропива та борщівник, витісняти інші. 

Однак, якби всі собачі фекалії були б убрані, то весь фосфор також був би видалений. Попри це половина азоту залишилася б у ґрунті, оскільки собача сеча містить його значну кількість. Вчені вважають, що певні зони повинні бути закриті для вигулу собак, тому що це шкодитиме природі, навіть якщо господарі прибирають за своїм вихованцем.

Нагадаємо, дещо раніше вчені з'ясували, чому собаки гавкають і бігають за машинами. Також вони розповіли про взаємодію чотирилапих між собою.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme