Венедіктова про справу МН17: Слідкуємо за процесом і надаємо сприяння Нідерландам

Україна стежить за процесом у Гаазі щодо збиття російськими військовими літака рейсу МН17 на Донбасі та на запит нідерландської сторони надає все необхідне сприяння для розгляду справи в суді

Редактор стрічки новин
Венедіктова про справу МН17: Слідкуємо з…
Фото: osce.org

Про це сказала генпрокурорка України Ірина Венедіктова в заяві до роковин збиття літака 17 липня та Дня міжнародного правосуддя, передає Depo.ua.

"17 липня – День міжнародного правосуддя. За трагічним збігом це і дата роковин авіатрагедії світового масштабу – збиття рейсу МН17, що назавжди обірвало 298 життів в небі над Україною. У розслідуванні будь-якого злочину в центрі уваги прокурора є потерпіла сторона і справа МН17 – не виняток. Саме шана до скорботи родичів загиблих протягом цих семи років була пріоритетом для всіх членів міжнародної спільної слідчої групи: України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії", - зазначила Венедіктова.

Вона нагадала, що 7 червня розпочалась ключова фаза – розгляд справи по суті. На цій стадії нідерландський суд має розглянути основну версію, висунуту обвинуваченням, і відповісти на три питання: чи був збитий літак із ЗРК "Бук"; чи була запущена ракета з поля біля селища Первомайський; яка роль 4 обвинувачених у збитті літака.

"Ми пильно слідкуємо за процесом та на запит нідерландської сторони надаємо все необхідне сприяння для розгляду справи в суді", – йдеться у зверненні генпрокурорки.

При цьому, як наголосила Венедіктова, на цьому слідство у кримінальному провадженні щодо збиття літака рейсу МН17 не завершилось. За її словами, розслідування, яке спрямовано на встановлення інших осіб, причетних до цього злочину, в тому числі тих, хто здійснював запуск ракети та віддавав відповідні накази, наразі триває.

"Запевняю, що ми з колегами робимо у цій справі все від нас залежне аби родичі жертв відчули справедливість, а світ – дізнався правду", - зазначила очільниця Офісу генпрокурора.

Вона також додала, що встановлення істини потребують і інші злочини, вчинені в умовах збройного конфлікту та пов’язані із збройною агресією Росії проти України. За словами Венедіктової, упродовж 2014-2020 років на території України зареєстровано майже 30 тисяч таких кримінальних правопорушень.

Вона вказала на "тісну взаємодію" з Міжнародним кримінальним судом і регулярну передачу Україною до нього доказів порушення міжнародного гуманітарного права в Криму і на Донбасі.

"Ця робота дала результат - у грудні минулого року Прокурор МКС оголосила про закiнчення попереднього розслідування у справі "Ситуація в Україні". Суд дiйшов висновку, що iснують пiдстави вважати, що на території нашої держави мають місце факти вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності в межах його юрисдикції", – сказала Венедіктова.

Нагадаємо, у Нідерландах 7 червня розпочався розгляд по суті у справі про збиття літака рейсу МН17

Довідка: "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий на сході України 17 липня. На його борту перебували 298 людей, всі вони загинули.

Читайте також: Судовий процес у справі МН17: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme