Верховна Рада проголосувала за відповідь Держдумі щодо наміру визнати "Л-ДНР"

Народні депутати проголосували за проект постанови про звернення ВРУ до низки міжнародних організацій щодо спроби визнання Росією так званих "ЛНР" і "ДНР"

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Верховна Рада проголосувала за відповідь…
Фото: verkhovna_rada_of_ukraine/ Instagram

Так Верховна Рада відреагувала на спроби Держдуми Російської Федерації визнати "Л-ДНР". Кількома днями раніше відповідні проекти постанов до законодавчого органу РФ внесли одразу дві партії. 

Про це стало відомо під час пленарного засідання парламенту у вівторок, 15 лютого, передає Depo.ua.

Йдеться про постанову ВР "Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів і парламентів держав світу щодо невизнання незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей".

Ініціаторами проекту постанови виступили нардепи Бакунець, Арахамія, Кулінич, Тимошенко, Батенко, Мотовиловець, Лозинський та Крулько.

Під час обговорення у залі парламенту виступила низка народних депутатів. Зокрема. і нардеп від "Європейської Солідарності" Ірина Геращенко.

"Росія не приховує, що вона розглядає війну на Донбасі за Афганським сценарієм і намагається визнати квазі-республіки. Дуже прикро, що 800 тисяч українців отримали  там російські паспорти. По суті, будь-яке визнання - це одноосібний вихід РФ з Мінських угод",  - сказала Геращенко.

Далі зі словом виступили Андрій Богданець від "Слуги народу", Микола Скорик від "ОПЗЖ", Іван Крулько від "Батьківщини", Сергій Рудик і Соломія Бобровська від "Голосу". 

Із завершальним словом виступив Григорій Немиря, який запропонував від імені профільного комітету прибрати з документа словосполучення "Луганська народна республіка" та "Донецька народна республіка". Їх замінили словосполученням "незаконні утворення".

Під час голосування 331 парламентар підтримав проект постанови своїм голосом.  Утрималися від голосування 4 народних обранці. Не голосували 34 народні депутати. 

Найбільше голосів за документ віддала провладна фракція "Слуга народу" (217 голосів). Найменше – "Опозиційна платформа – За життя" (проголосував лише один народний депутат).

Проект постанови ВРУ

Результати голосування за проект постанови ВРУ

Нагадаємо, раніше стало відомо, що депутати Держдуми Росії від "Комуністичної партії" запропонували президенту Володимиру Путіну офіційно визнати самопроголошені "народні республіки Луганську та Донецьку". Лідер комуністів Геннадій Зюганов вніс в Думу відповідний законопроект 19 січня й додав прохання до спікера парламенту В'ячеслава Володіна включити документ до порядку денного в лютому 2022 року.

Водночас прес-секретар очільника РФ Дмитро Пєсков повідомив, що в Кремлі поки що не коментуватимуть проект звернення Держдуми до глави держави щодо визнання "ДНР" і "ЛНР". За його словами, спершу Державна дума Росії має ухвалити відповідний документ.

Згодом Володін повідомив, що у Держдумі РФ проведуть консультації з керівниками фракцій і вже потім розглянуть проект постанови про звернення до Путіна щодо необхідності визнання "ДНР" і "ДНР" на Раді Держдуми.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme