Нарізна зброя і грошове забезпечення: Верховна Рада уточнила оргмоменти національного спротиву

Верховна Рада України ухвалила закон щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву
 

Журналіст відділу новин
Нарізна зброя і грошове забезпечення: Ве…
Фото: ЗСУ

Законопроект №6302 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву" підтримали 278 народних депутатів.

Про це повідомляє Depo.ua.

Зокрема, до закону "Про основи національного спротиву" внесено формулювання про те, що члени добровольчих формувань територіальних громад мають право при виконанні завдань застосовувати особисту мисливську зброю, стрілецьку зброю, інші види озброєнь і боєприпаси до них у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України. 

Ухвалений законопроект також урегульовує питання повноважень Кабінету міністрів України та військового командування з питань виконання правового режиму воєнного стану.

Також законом уточнюються повноваження органів військового управління Збройних сил України, у тому числі Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ, яке є організатором руху опору.

Крім цього, урегульовується питання порядку та умови підпорядкування Національної гвардії України під час уведення правового режиму воєнного стану.

Також закон урегульовує питання грошової винагороди особам, що проходять військову службу під час особового періоду. У новій редакції це звучить наступним чином: "додатково, крім щомісячного грошового забезпечення, виплачується грошова винагорода в розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року".

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року в Україні почав діяти закон "Про національний спротив", який дозволяє у разі потреби залучити до захисту держави територіальну оборону.

Крім того, Кабінет міністрів затвердив порядок організації та здійснення загальновійськової підготовки громадян України до національного спротиву.

З 15 січня Сили територіальної оборони в прикордонних областях почали отримувати зброю. До лютого зброю мають отримати військовослужбовці Сил територіальної оборони по всій Україні. Крім того, особисту мисливську зброю можуть використовувати всі члени тероборони, водночас виготовлення, придбання, зберігання та облік як зброї, так і набоїв до неї, здійснюються згідно з вимогами чинного законодавства.

18 січня в Міноборони розповіли також, як відбуватиметься розгортання Сил тероборони. Йдеться про три основних етапи.

26 січня міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що територіальна оборона в Україні – це не добровольчі дружини, як дехто помилково вважає, а кадрові військові ЗСУ.

Читайте також: Національний спротив з командирами-головами ОДА: Якою буде українська тероборона

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme