Витік документів Пентагону: військовому Джеку Тейшейрі висунули звинувачення

Підозрюваному у витоку секретних документів 21-річному Джеку Тейшейрі висунули звинувачення. Напередодні його заарештували

Журналіст відділу новин
Витік документів Пентагону: військовому…
Джек Тейшейра

Про це пишуть CNN та The New York Times, передає Depo.ua.

Тейшейру звинувачують у двох окремих пунктах: несанкціоноване зберігання та передання інформації про національну оборону та несанкціоноване видалення і зберігання секретних документів або матеріалів.

Суддя призначив слухання щодо тримання Тейшейри під вартою на середу, 19 квітня. До того часу він залишатиметься під вартою. Підозрюваний офіційно не подав прохання.

Згідно з документом суду, 21-річний хлопець мав допуск до документів під грифом "Цілком таємно" через свою роль у сфері інформаційних технологій у Повітряній національній гвардії США з 2021 року. Принаймні один із документів, опублікованих в інтернеті, був доступний йому через його роботу як охоронця, йдеться у свідченнях під присягою. 

Нагадаємо, 13 квітня його заарештувало Федеральне бюро розслідувань США.

New York Times 6 квітня написало, що у Twitter і Telegram опинилися секретні військові документи з описами планів США та НАТО про допомогу українській армії перед контрнаступом. Там прописаний американський та український погляди станом на 1 березня стосовно того, що може знадобитися ЗСУ для цієї кампанії. Але інформації про час і місце контрнаступу не зазначено. 

Аналітики ж помітили, що деякі документи могли бути змінені. Зокрема, на одному зі слайдів ідеться, що в окупантів загинуло 16-17,5 тисячі солдатів, а в України — нібито 71,5 тисячі. Однак Пентагон та інші аналітики заявляли, що росія має втрати близько 200 тисяч убитими та пораненими. 

А вже 7 квітня журналісти New York Times повідомили про нову партію секретних документів, які нібито розкривають таємниці американської безпеки щодо України, Близького Сходу та Китаю. Масштаб витоку разом із конфіденційністю самих документів може завдати значної шкоди.

Мін'юст США взявся за розслідування. Напередодні журналісти з'ясували, що причетним до витоку може бути користувач платформи Discord. Того самого дня ФБР затримало 21-річного нацгвардійця Джейка Тейшейру, якого підозрюють у "зливі".

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що оприлюднені документи — це суміш правдивої та хибної інформації. Проте він наголосив, що навіть правдиві дані більше не актуальні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme