Вітренко б'є на сполох: Якщо Росія припинить транзиту газу через Україну, це дасть їй поштовх до повномасштабної війни

Голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко вважає, якщо Росія припинить транзит газу територією України, то це розв'яже їй руки в питанні повномасштабної війни

Журналіст стрічки новин
Вітренко б'є на сполох: Якщо Росія припи…
Фото: Facebook Юрія Вітренка

Він переконаний, що запуск газопроводу "Північний потік-2" зробить Київ більш вразливим.

Про це Вітренко заявив в інтерв'ю для Financial Times, пише Depo.ua.

За його словами, Росія вже використовувала "Північний потік-2" як зброю, нібито перекривши постачання газу в Європу. Він також наголосив, що цей газопровід зробить Україну більш вразливою для повномасштабного російського вторгнення, усунувши стримувальний фактор.

"Якщо не буде фізичного транзиту через Україну, це збільшує шанси повномасштабної війни між Росією й Україною з усіма її наслідками", – заявив Вітренко.

Також, на думку глави НАК "Нафтогаз", вимоги Росії до Німеччини та прагнення до політичних поступок на переговорах про новий газовий контракт з урядом Молдови є підставами для санкцій проти "Північного потоку-2".

Раніше Вітренко вже зазначав, що після початку роботи "Північного потоку-2" Росія зможе припинити транзит газу через Україну. За його словами, внаслідок цього країни Євросоюзу будуть критично залежними від постачання газу з Росії.

Нагадаємо, 10 вересня російський "Газпром" оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2". 

13 вересня стало відомо, що німецький регулятор отримав всі необхідні документи для початку процесу сертифікації "Північного потоку-2". Federal Network Agency (Bundesnetzagentur) (BNA) розпочало процес сертифікації російського газопроводу "Північний потік-2", який може зайняти до чотирьох місяців. У процесі сертифікації, зокрема, буде брати участь польська нафтогазова компанія PGNiG.

1 жовтня у Кремлі не виключили, що терміни запуску "Північного потоку-2" будуть відкладені через зміну влади в Німеччині.

4 жовтня "Нафтогаз України" та близько 30 постачальних компаній створили балансувальну групу для сталого газопостачання населенню.

14 жовтня американські ЗМІ повідомили, що президент США Джо Байден не має наміру запроваджувати санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme