Вітренко розповів, за яких умов Україна може обійтися власним газом

На думку голови НАК "Нафтогаз" Юрія Вітренка, Україна може довгостроково забезпечити свої потреби власним видобутком газу
 

Михайло Хомченко

Дефіцит газу у 10 млрд кубометрів можна компенсувати шляхом збільшення видобутку та підвищення енергоефективності.

Про це голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко розповів в інтерв'ю DW Ukrainian, інформує Depo.ua.

"Дефіцит газу можна компенсувати, якщо додати до видобутку природного газу виробництво біогазу і підвищення рівня енергоефективності. У перспективі це займе від трьох до п'яти років", – заявив Вітренко.

За його словами, зараз Україні бракує 10 млрд м3 природного газу. Тому, якщо зменшувати неефективне споживання і збільшувати видобуток на 3-5 млрд м3, то відповідну різницю можна покрити виробництвом біогазу.

"Якби Україна споживала газ на душу населення стільки, скільки споживають в Європі, ми б газ взагалі не імпортували, а експортували", – сказав голова "Нафтогазу".

Також він торкнувся питання збільшення ціни газу бюджетним установам.

"Ціна на газ у 2-3 рази менша за поточну ринкову ціну. Крім того, ринкова ціна збільшилася майже в десять разів за рік. Якщо минулого літа ціни були менше ніж 100 доларів, то зараз – 1200 доларів. Ціна 16,8 відповідає ринковим умовам і є набагато нижчою, ніж поточна місячна ціна через укладання контракту не на місяць, а до кінця наступного року", – пояснив Вітренко.

Як відомо, у 2021 році Україна побила рекорд за імпортом газу.

Нагадаємо, 20 жовтня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв, що під час поточного опалювального сезону школи, лікарні і дитячі садочки будуть отримувати газ за ціною, яка зафіксована в меморандумі, який у вересні уряд підписав з "Нафтогазом" та місцевою владою.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua