Візит Ердогана: Як Зеленська гуляла з першою леді Туреччини по Києву

Дружини президентів України та Туреччини Олена Зеленська й Еміне Ердоган провели в Києві зустріч

Ірина Макодзеба
Редактор стрічки новин
Візит Ердогана: Як Зеленська гуляла з пе…
Фото: president.gov.ua

Зокрема, перші леді України та Туреччини у рамках візиту Реджепа Таїпа Ердогана до України презентували турецькомовний аудіогід у Національному заповіднику "Софія Київська".

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт Офісу президента.

Зеленська подякувала пані Ердоган за підтримку своїх ініціатив, зокрема Саміту перших леді та джентльменів, який відбувся 23 серпня 2021 року в Києві.

"Не маючи реальної політичної влади, дружини світових лідерів натомість володіють інструментарієм "м’якої сили", – переконана дружина президента України.

Перші леді взяли участь у презентації аудіогіда турецькою мовою для "Софії Київської". Його як пілотний проект створили Державне агентство розвитку туризму України й Турецька агенція зі співробітництва та координації (TIKA).

Зеленська та Ердоган зазначили, що це зустрічний крок, адже в межах ініціативи першої леді України в усьому світі запущено вже понад 30 аудіогідів українською мовою, найбільше з них – у пам’ятках і музеях Туреччини.

"За підсумками минулого року Туреччина стала однією з країн, яку найбільше відвідували українці. Ми хочемо, щоб Україна так само ставала ближчою для турецьких туристів. Щоб промовляла до них знайомими словами. Бо шлях назустріч має бути двобічним. Тому я дуже рада, що відтепер, коли до нас приїжджатимуть гості з Туреччини, Софія Київська заговорить до них їхньою рідною мовою", – заявила Зеленська.

Найближчим часом у культурних осередках країни з’являться ще 30 турецькомовних аудіогідів. Це відбудеться в межах реалізації меморандуму про співпрацю, підписаного в серпні 2021 року. Він об'єднує трьох ключових учасників – Міністерство культури та інформаційної політики, Державне агентство розвитку туризму, MEGOGO, а також дедалі більше міжнародних партнерів.

Крім того, дружини президентів України й Туреччини обговорили наступні кроки у культурній дипломатії між країнами. Зокрема, переклад турецькою праці українського професора-сходознавця Григорія Халимоненка "Тюркська лексична скиба українського словника". Це тлумачний словник слів тюркського походження в українській мові. Надрукувати книгу планує Асоціація турецької мови.

Еміне Ердоган відзначила важливість цього проекту, адже "в українській мові понад три тисячі слів тюркського походження".

Очікується, що це стане початком ширшого проекту – взаємних перекладів книжок українських і турецьких письменників в обох країнах.

Нагадаємо, Ердоган прилетів до Києва 3 лютого. Саме цього дня 30 років тому між Анкарою та Києвом були встановлені дипломатичні відносини. 

Перед офіційним візитом в Україну Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виступив на прес-конференції в аеропорту Есенбога в Анкарі.

Вже у Києві, в Маріїнському палаці, подружжя Ердоганів привітали Володимир та Олена Зеленські. В межах урочистої церемонії пролунали гімни країн. Після цього Ердоган українською привітав почесний караул. "Слава Україні!" – проголосив він. "Героям слава!" – відповіли військові.

Крім того, президенти зупинилися біля представників ЗМІ та обійшли представників делегацій обох країн і представили їх одне одному.

Читайте також: Вільна торгівля з Туреччиною: Кого порадує і кого роздратує угода десятиліття між Києвом та Анкарою

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme