Влада готується жорстко подавляти протести: Про що йдеться в новому законопроекті про Нацгвардію

Військовослужбовці Нацгвардії отримають право затримувати та передавати правоохоронним органам осіб, які вчинили або підозрюються у скоєнні адміністративного правопорушення
 

Журналіст відділу новин
Влада готується жорстко подавляти протес…
Фото: НГУ

Судячи з внесеного депутатами "Слуги народу" нового законопроекту про Нацгвардію, вони очікують на масові заворушення, аж до нападу на органи державної влади та їх посадових осіб.

Про це йдеться у матеріалі "Сила страху та страх сили. Навіщо Зеленський будує "нацгвардійську державу" на сайті "ДС", інформує Depo.ua.

Законопроект №6292 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення правових засад діяльності Національної гвардії України", який внесли 15 народних депутатів із фракції партії "Слуга народу", пропонує зміни не лише до Кодексу про адміністративні правопорушення, а й до Закону "Про Національну гвардію".

Головні нововведення полягають у тому, що військовослужбовці Нацгвардії набувають права у разі залучення до виконання завдань щодо забезпечення громадської безпеки, участі у здійсненні заходів державної охорони органів державної влади та посадових осіб, при охороні об'єктів, що підлягають охороні Національною гвардією, здійснювати превентивні та поліцейські примусові заходи.

Зокрема, йдеться про право затримувати, доставляти та/або передавати органам Національної поліції (поліцейським), правоохоронним органам осіб, які вчинили або підозрюються у скоєнні адміністративного правопорушення, а також застосовувати відкрито технічні прилади та технічні засоби, що мають функції фото- та кінозйомки, відеозапису, засоби фото- та кінозйомки, відеозапису.

Що ж до Кодексу про адміністративні правопорушення, то туди додано повноваження посадових осіб Нацгвардії проводити особистий огляд та огляд речей; вилучати вогнепальну, холодну металеву, пневматичну зброю; здійснювати адміністративне затримання та складати протоколи про адміністративні правопорушення.

"Раніше у разі масових акцій протесту біля органів влади головною функцією Нацгвардії було охороняти будинки та захищати їх від можливих нападів. Тепер до цієї функції додадуться ще дві. По-перше, вести відеозйомку всіх довкола. По-друге, зупиняти та обшукувати всіх підозрілих осіб. А тих, хто відмовиться виконувати вимоги, – затримуватимуть і складатимуть на них протоколи про адміністративні правопорушення", – йдеться у статті.

Нагадаємо, 15 липня Верховна Рада звільнила Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ України. Новим міністром став "слуга народу" Денис Монастирський.

Як відомо, Національна гвардія України входить до підпорядкування МВС.

4 листопада Аваков заявив, що причиною його відставки з посади стало те, що він не зміг порозумітися із Зеленським.

Читайте також: Закон про Нацгвардію: Як Зеленський збирається підпорядкувати собі силовиків

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme