Влада хоче ізолювати українців, які повернулися з країн, де лютує "Омікрон"

Після повернення в Україну люди, які подорожували країнами, де виявили новий штам коронавірусу "Омікрон", мають пройти обов'язкову двотижневу ізоляцію 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Влада хоче ізолювати українців, які пове…
Фото: Рixabay

Поки це стосується лише туристів, які прибули з країн Південної Африки. Але у МОЗ можуть розширити перелік таких держав.

Про це стало відомо під час урядової наради у понеділок, 29 листопада, повідомляє Depo.ua

"На урядовій нараді в понеділок вранці прийнято рішення не пускати на територію України без проходження самоізоляції осіб, які перебували на території визначених країн Південної Африки більше ніж 7 днів протягом останніх 14 днів", – сказав міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. 

Він також оприлюднив перелік країн, після повернення з яких українцям доведеться відправитися на самоізоляцію. Це: 

  • Південно-Африканська Республіка;

  • Республіка Ботсвана;

  • Зімбабве;

  • Намібія;

  • Королівство Лесото;

  • Королівство Есватіні;

  • Республіка Мозамбік. 

До слова, стосується це лише тих мандрівників, які провели в Південній Африці понад 7 днів. 

Нагадаємо, українцям рекомендують не їздити до семи країн Африки через новий коронавірус. У МЗС додали, що українці, які наразі перебувають на території зазначених країн, мають чітко дотримуватися протиепідемічних вимог. 

Довідка: Перші випадки інфікування цим штамом були зафіксовані в молодих людей (студентів університетів), які, як правило, зазвичай мають легший перебіг хвороби. Проте загальний рівень зараження у Південно-Африканській Республіці є підвищеним. 

Науковці стверджують, що мутації цього COVID-штаму можуть вплинути на здатність вірусу інфікувати клітини та поширюватись та ускладнюють атаку імунних клітин на патоген.

Крім того, щонайменше дві мутації цього варіанта COVID-19 збільшують інфекційність та знижують розпізнавання антитіл.

26 листопада перший випадок зараження новим варіантом коронавірусу зафіксували в Європі. Інфікованою новим штамом COVID-19 виявилася людина, яка приїхала до Бельгії з-за кордону. 

Згодом Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) назвала новий штам коронавірусу грецькою літерою "Омікрон" та кваліфікувала новий варіант вірусу як той, що викликає занепокоєння. Згідно з даними ВООЗ, "Омікрон" має багато мутацій і ризик повторного зараження – дуже високий.

Низка країн вже запроваджують карантинні обмеження через штам "Омікрон". Забороняються також подорожі до Південної Африки та в'їзд з цього регіону іноземців.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme