Україну оштрафували за зрив поставки літака Ан-178 у Перу, – ЗМІ

В Перу ініціювали процес накладення штрафних санкцій на українське агентство "Спецтехноекспорт"

Редактор стрічки новин
Україну оштрафували за зрив поставки літ…
Фото: ДП "Антонов"

Влада Перу заявляє про зрив термінів поставки транспортного літака Ан-178 Україною для Міністерства внутрішніх справ країни. Літак мали поставити у країну ще восени цього року.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Infodefensa.

Зазначається, що генеральний контролер Перу опублікував попередження для Міністерства внутрішніх справ республіки щодо можливості економічних втрат на суму $64 мільйонів через затримку постачання транспортного літака Ан-178, замовленого для Національної поліції Перу.

Попри те, що в контракті прописана можливість збільшення термінів поставки літака за згодою країн, сторона-постачальник, тобто "Спецтехноекспорт", не зверталась із таким проханням. Контракт про передачу літака було укладено у 2019 році – українська сторона зобов’язалась доставити його восени 2021 року.

Перуанський регулятор повідомляє, що з жовтня щодо України почали нараховувати штрафні санкції у розмірі $5 тис. на місяць у перші два місяці прострочки, $35 тисяч на місяць між третім та п'ятим місяцем та $70 тис. між п'ятим та дванадцятим місяцями. У разі 12 місяців перевищення терміну прострочки, замовник може вимагати розірвання договору. Продавця вже повідомили про номер банківського рахунку, на який можна сплатити штрафні санкції, під попередженням про відрахування платежів через акредитив.

Водночас МВС Перу зазначили, що їхня делегація восени відвідала заводи "Антонов" та "Мотор Січ", де їм продемонстрували збудований на 65% літак та недоукомплектований двигун.

Нагадаємо, у 2019 році Україна та Міністерство внутрішніх справ Перу уклали контракт на постачання літаків Ан-178

16 листопада держпідприємство "Антонов" оголосила про завершення будівництва першого зразка Ан-178.  Його готують до сертифікаційних польотів. Відповідно до замовлення Міноборони, компанія має побудувати три такі літаки.

Також повідомлялося, що "Укрспецекспорт" веде перемовини з іноземними замовниками на предмет експорту українських військово-транспортних літаків Ан-178.

Довідка: Ан-178 — український близькомагістральний транспортний літак з турбореактивними двигунами. Розроблений київським ДП "Антонов" на базі пасажирського Ан-158 (Ан-148-200). Створення літака почалося в 2010 році, перший політ літак здійснив 7 травня 2015. Ан-178 має прийти на заміну військово-транспортних літаків попереднього покоління Ан-12, Ан-26 та Ан-32.

Читайте також: Україна озброює світ: Куди ми постачали літаки і ракети у 2020 році

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme