В'ятрович забракував заяву Данілова про перехід на латиницю і пояснив чому

Народний депутат від "Європейської Солідарності" Володимир В'ятрович заявив, що влада продовжує атакувати базові для національної ідентичності речі

Журналіст відділу новин
В'ятрович забракував заяву Данілова про…
Фото: Pixabay

 

Йдеться, зокрема, про те, що після спроби змінити символіку, назву країни, звучить пропозиція перейти на латинку.

Про це В'ятрович написав у своєму Facebook, передає Depo.ua.

 

Він також повторив свої аргументи проти відмови від традиційної для українців кирилиці:

1. Кирилиця – це фундаментальний елемент нашої тисячолітньої культури та ідентичності.

"Відмова від неї зробить нас слабшими, позбавить унікальності, відріже наступні покоління, які не читатимуть кирилицею, від культурної спадщини наших предків", – вважає політик.

2. Зміна письма може посилити русифікацію.

"Відмова від кирилиці відгородить нас від Росії та наблизить до Європи" – головний аргумент її прихильників. Проте насправді зміна письма може відіграти протилежну роль – посилення русифікації. Останні роки дедалі більше російськомовних громадян переходять на українську. Запровадження латинки створить додатковий бар‘єр і зупинить багатьох із них. Більш того, така зміна може спровокувати рух в протилежному напрямку – звична кирилична російська для багатьох (особливо, старших людей) буде простішою у використанні, ніж незнайома латинська українська", – пояснив В'ятрович.

3. Перехід на латинку суперечить будівництву демократичної країни.

"Найуспішнішим прикладом переходу на латинку в історії є турецький. Швидкість (здійснено впродовж двох місяців) та ефективність реформи забезпечив політичний режим тодішньої Туреччини – авторитаризм на чолі з Ататюрком. Тому в Казахстані теж є шанси на успішну відмову від кирилиці. В Україні – ні, адже ми будуємо демократичну країну. Чи вже ні?" – зауважив нардеп.

4. Внаслідок переходу на латинку в Україні з'явиться, фактично, тримовність.

"Варіант плавного переходу, із паралельним використанням кирилиці та латинки, означатиме фактичну тримовність в країні – дві українські та російська. Тож замість потрібної єдності отримаємо ще одну лінію розколу", – підсумував В'ятрович.

В"ятрович забракував заяву Данілова про перехід на латиницю і пояснив чому

Нагадаємо, дещо раніше секретар Ради національної безпеки й оборони (РНБО) Олексій Данілов заявив, що українському суспільству потрібно позбавитися від кирилиці та перейти на латиницю. Він наголосив також, що українські діти мають вивчати англійську мову вже з дитячого садочка.

На думку Данілова, в Україні мало би бути дві мови – українська та англійська, яку він вважає мовою цивілізованого світу.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme