Якби вибори відбулися у червні, до Ради пройшли б сім партій

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися наприкінці червня 2021 року, то до парламенту пройшли б сім партій
 

Журналіст відділу новин
Якби вибори відбулися у червні, до Ради…
Фото: ВР

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), інформує Depo.ua.

"Якби вибори до парламенту відбувалися в кінці червня, до парламенту пройшли б сім партій. Найбільшу підтримку отримала б партія "Слуга народу". Друге місце з приблизно однаковою підтримкою (в межах статистичної похибки) "ділять" "ОПЗЖ", "ЄС" і "Батьківщина". Також набирають понад 5% "Сила і честь", РПЛ і "Українська стратегія Гройсмана", – зазначили у КМІС.

Опитування КМІС червень 2021 р.

Все ще найбільшу підтримку отримала б партія "Слуга народу", за яку проголосували б 13,7% серед усіх респондентів і 20,6% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором. За рівнем підтримки ця політична сила понад статистичну похибку переважає інші партії.

Далі одразу три політичні сили мають підтримку, яка відрізняється в межах статистичної похибки, тому формально вони разом "ділять" друге місце: "ОПЗЖ" (11,2% серед усіх респондентів і 16,9% серед тих, хто визначився), "ЄС" (відповідно, 9,9% і 15%) та "Батьківщина" (9,7% і 14,7%).

Ще три партії, які також потрапили б до парламенту, мають нижчу підтримку (але між собою їхня підтримка також відрізняється в межах статистичної похибки): "Сила і честь" (4,6% і 7%), Радикальна партія Олега Ляшка (3,8% і 5,7%) і "Українська стратегія Гройсмана" (3,4% і 5,1%).

Інші партії не потрапили б до парламенту. Зокрема, за "Партію Шарія" голосують 2,5% серед усіх респондентів і 3,7% серед тих, хто визначився; за "Свободу" – 1,5% і 2,2%; за "Голос" – 1,3% і 1,9%.

Опитування КМІС червень 2021 р.

Опитування проводилося методом особистого інтерв’ю з використанням планшета (CAPI, computer-assisted personal interviews.) Участь у ньому взяв 2031 респондент з 107 населених пунктів усіх регіонів України (крім АР Крим). У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн–ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,9% – для показників близьких до 25%, 2,2% – для показників близьких до 12%, 1,5% – для показників близьких до 5%.

Нагадаємо, 17 травня соціологічні дослідження Міжнародного республіканського інституту показали, що до Верховної Ради проходять чотири партії.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme