З 20 вересня в Україні діють нові правила карантину: Що і для кого заборонено

В Україні з 20 вересня почали діяти нові правила карантину

Журналіст стрічки новин
З 20 вересня в Україні діють нові правил…
Фото: Depo.ua

Усі заборони будуть введені у разі переходу країни із "зеленої" в "жовту" зону, що може статися вже найближчим часом, судячи з погіршення епідемічної ситуації в країні.

Depo.ua розповідає, що буде заборонено у "жовтій" та "червоній" зонах карантину.

Як працюватимуть кафе, ТРЦ, кінотеатри та фітнес-центри

Коли країна перейде у "жовту" зону, будуть введені обмеження на кількість відвідувачів у фітнес-центрах, кількість учасників масових заходів, а в кіно і театрах заповненість залів не повинна перевищувати 50%.

У "червоній" зоні буде взагалі заборонена робота кафе, ресторанів, фітнес-центрів, кіно, театрів, ТРЦ, шкіл, ринків. У цій зоні працюватимуть лише банки, АЗС, пошта, продуктові магазини, аптеки, ветклініки.

Хто і як зможе уникнути усіх заборон

Особи, які щепились від коронавірусу, зможуть уникнути нових карантинних обмежень. У "жовтій" зоні для цього достатньо мати хоча б одну дозу вакцини, в "червоній" – дві.

Доказом вакцинації є наявність COVID-сертифіката, який можна згенерувати в додатку "Дія" або отримати у сімейного лікаря в паперовому виді. Крім цього, з 20 вересня починають діяти два види внутрішніх сертифікатів: "жовтий" – якщо людина отримала щеплення першою дозою (видається на 120 днів), й "зелений" – для двох доз (видається на 365 днів).

"Жовтий" та "зелений" сертифікати доступні лише в додатку "Дія". Крім того, сертифікат буде містити інформацію про негативний тест (діє 72 години) і про те, що людина перехворіла.

Карантин в Україні

Куди можуть не пустити без щеплення

У "жовтій" зоні бізнес сам вирішує: пускати тільки вакцинованих або ж дотримуватися обмеження за кількістю місць. У "червоній" зоні без COVID-сертифіката можуть не пустити в кафе, ресторан, кіно, театр, ТРЦ, фітнес-центр, басейн. У цій зоні бізнес працюватиме за умови стовідсоткової вакцинації.

Як працюватимуть школи

У "жовтій" зоні школи працюватимуть лише за умови наявності "жовтого" сертифіката у 80% педагогів. У "червоній" зоні у 100% педагогів повинні бути "зелені" паспорти. Школярам вакцинуватися не потрібно.

Що буде з роботою транспорту

Громадський транспорт при переході у "жовту" чи "червону" зону працюватиме, як і раніше. Перевіряти наявність сертифікатів вакцинації у пасажирів не будуть. Однак всі водії повинні бути вакциновані.

Що зміниться для іноземців

Вже відсьогодні іноземці, які в'їжджають в Україну з метою транзиту і мають документи, що підтверджують виїзд з країни протягом 48 годин, можуть не проходити самоізоляцію. Їм не потрібно робити тести на COVID-19 в Україні й встановлювати додаток "Вдома".

Для в'їзду в Україну в іноземців повинна бути страховка, а також підтвердження вакцинації, одужання або негативний тест.

Нагадаємо, раніше стало відомо, які області наближаються до "червоної" зони карантину. Також повідомлялося, коли Україна перейде в "жовту" зону.

Читайте також: Україна на карантині до 1 жовтня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme