З коронавірусного фонду не використали за призначенням мільярди, – Рахункова палата 

З "ковідного" фонду торік не використали 11,9 мільярдів гривень 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
З коронавірусного фонду не використали з…
Фото: Depo.ua

Зокрема, у фонді залишилися лежати "мертвим вантажем" майже півмільярда гривень на доплати медикам, які виділили із державного кошторису.

Про це повідомив голова Рахункової палати Валерій Пацкан на сторінці у Facebook, передає Depo.ua

"11,9 млрд грн не використали з Фонду боротьби з COVID-19 у 2020 році, зокрема 1,4 млрд грн – для закупівлі вакцин проти коронавірусу, а майже пів мільярда – на доплати медикам", – написав Пацкан.

За його словами, третину всіх коштів (йдеться про 25,7 млрд грн, – ред.) спрямували не на боротьбу з коронавірусом, а на ремонт і будівництво доріг. 

"Мушу констатувати, що МОЗ і ДП „Медзакупівлі" не забезпечили оперативного здійснення централізованих закупівель медвиробів і обладнання для медзакладів. Подекуди погодження між ними необхідних документів тривало до 3,5 місяців з дати прийняття рішень про виділення коштів", – додав голова Рахункової палати.

Він підкреслив, що через таку незлагодженість лікарні отримали зі значним запізненням життєво необхідні апарати штучної вентиляції легень й комп’ютерні томографи.

Допис голови Рахункової палати про нецільове використання коштів

Нагадаємо, днями стало відомо, що нардепи зі "Слуги народу" заблокували створення ТСК по розкраданню "ковідного" фонду. Нардепи одностайно проголосували проти створення слідчої комісії.

Довідка: Кабінет міністрів 22 квітня 2020 року затвердив порядок використання коштів Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Від початку у Фонд закладалося 64,7 мільярда гривень, ці кошти передбачені у державному бюджеті.

З урахуванням змін, ухвалених законами України та рішеннями уряду, обсяг Фонду сягнув 66 мільярдів гривень. Частину з них було витрачено на будівництво доріг. Як пояснювала влада, це необхідно для того, щоб медики могли якнайшвидше діставатися до хворих у віддалені місцевості. Такі дії влади спричинили суспільне обурення.

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme