Закон про олігархів: Політики, які можуть під нього потрапити, почали масово позбуватися своїх телеканалів

В Україні бізнесмени та політики почали продавати свої ЗМІ, аби не потрапити під дію закону про олігархів

Журналіст стрічки новин
Закон про олігархів: Політики, які можут…

В Україні закон про олігархів, який має почати працювати вже у 2022 році, змушує бізнесменів та політиків продавати телеканали і передавати їх у власність іншим особам, повідомляє Depo.ua.

Зокрема, сьогодні стало відомо, що бізнесмен Ігор Коломойський вийшов із наглядової ради телеканалу "1+1", який пов'язують з ним. Компанія ТРК "Студія 1+1" звернулася за переоформленням ліцензії у зв'язку зі змінами в наглядовій раді – з неї вийшов Коломойський. Нацрада підтримала переоформлення ліцензії.

Місяць тому телеканали "5 канал" та "Прямий", які належали п'ятому президенту України Петру Порошенку, перейшли у власність нового медіахолдингу "Вільні медіа". Власниками новоствореного холдингу є медійники, журналіста, громадські діячі та депутати, які раніше були журналістами. Відповідно до вимог антикорупційного законодавства, народні депутати одразу ж передали свої акції в управління телеканалам.

Також стало відомо, що Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення підозрює, що народний депутат від ОПЗЖ Нестор Шуфрич купив "Перший незалежний", який пов'язують з Медведчуком. За інформацією Нацради, під час перевірки ліцензіат не повідомляв регулятора про зміни у структурі власності й відповідних документів, які б підтверджували їх, не надав. Проте із відкритих джерел Національна рада дізналася, що тепер компанією ТОВ "Медіахолдинг новини" володіють не 99, а 40 фізичних осіб із часткою 1% та одна фізична особа із часткою 60%. При цьому більший відсоток власності належить новому кінцевому бенефіціарному власнику ТОВ "Медіахолдинг новини" – народному депутату Нестору Шуфричу. Тож регулятор призначив додаткову виїзну перевірку ТОВ "Тайм медіа" (логотип "Перший незалежний") через зміни у складі власників.

В той же час "Медіа Група Україна", що належить бізнесмену Рінату Ахметову, і куди входить телеканал "Україна 24", 7 грудня поскаржилася на тиск після того, як 6 грудня аналітики громадської організації "Центр протидії корупції" заявили, що на телеканалі поширюють тези російської пропаганди. Цього літа дослідники ЦПК підрахували, що антизахідні наративи лунали хоч раз у 30-ти з 40-ка випусків токшоу "Хард з Влащенко".

"Свобода слова – одне з головних надбань українського суспільства, гарантоване нам Конституцією. Але ми, українці, знаємо, що свої права треба боронити. Інститут свободи слова саме зараз потребує нашої солідарності і захисту, у тому числі від зумисних спроб звинуватити журналістів у політичній заангажованості і навіть державній зраді", – заявили в "Медіа Групі Україна".

Нагадаємо, 5 листопада президент України Володимир Зеленський підписав антиолігархічний закон. Законом передбачено створення спеціального реєстру, куди будуть вносити олігархів. Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень. Бізнесмени, які потрапили до реєстру олігархів, будуть зобов'язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками.

Згідно з законом, особі, визнаній олігархом, та включеній до Реєстру, забороняється: фінансувати партії, бути покупцем у процесі приватизації об'єктів великої приватизації; фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами.Крім того, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Визначати, хто потрапить до переліку олігархів. буде Рада національної безпеки і оборони.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme