Залишається головою фракції: "Голос" і Железняк відреагували на "фейк тушек" у Раді

Спроби відсторонити Ярослава Железняка з посади голови фракції "Голос" не мають юридичної сили

Журналіст відділу новин
Залишається головою фракції: "Голос" і Ж…
Фото: Telegram-канал Антона Полякова

Железняк залишається головою фракції "Голос" у Верховній Раді, а заступником голови фракції – Роман Костенко. 

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на заяву партії у Facebook.

У політсилі нагадали, що сьогодні головуючий на пленарному засіданні Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив лист окремих народних депутатів, "які були виключені з рядів політичної партії "Голос".

"Цей лист не має жодної юридичної сили, є грубим порушенням законодавства і спрямований виключно на відволікання уваги від ганебних рішень депутатів так званої групи "Справедливість", – йдеться в заяві.

Уточнюється, що, згідно з положенням про депутатську фракцію політичної партії "Голос" у Верховній Раді дев’ятого скликання, рішення про висловлення недовіри голові фракції ухвалюється щонайменше ⅔ голосів від складу фракції, що становить 14 голосів народних депутатів.

"Ані фракція "Голос" у парламенті, ані політрада партії не ухвалювала рішення про висловлення недовіри та звільнення Железняка з посади голови фракції", – додали в "Голосі".

Зазначається, що, на відміну від так званої групи "Справедливість", "Голос" суворо дотримується правил і положення про фракцію, а також закону "Про регламент Верховної Ради України" та закону "Про статус депутатів Верховної Ради". 

"Ні Офіс президента, ні голова Верховної Ради не мають права втручатись у справи конкретної партії і фракції у парламенті, тим більше призначати чи відкликати голову фракції на власний розсуд через "кишенькового" спікера парламенту. Ми йшли у Верховну Раду не порушувати закони, а відстоювати їх. Натомість так звана "Справедливість" в своєму підігруванні Офісу президента, забула задекларовані перед виборцями принципи. Їх не раз уже фіксували на  отриманні фінансування на свої округи в обмін на голосування", – наголосили у партії.

У заяві пояснили, що йдеться, зокрема, про:

  • підтримку грубого порушення регламенту ВРУ монобільшістю;

  • голосування за ганебний закон №5599 про узурпацію влади президентом;

  • голосування за протиправне відсторонення, а потім і звільнення спікера ВР на догоду Офісу президента;

  • умисне блокування розгляду "справи вагнеревців" та підігрування владі. 

"Тепер так звана "Справедливості" невдало виторговує посаду голови фракції "Голос". Це – порушення закону, за яке вони мають відповісти", – підсумували у політсилі.

Залишається головою фракції: "Голос" і Железняк відреагували на "фейк тушек" у Раді

Сам Железняк також пояснив у своєму Telegam-каналі, що ж відбулося сьогодні у парламенті.

"Що знову сталося у фракції? Та нічого. Все залишається, як є, я – голова фракції "Голос", Рома Костенко – заступник. "Справедливість" біснується окремо. Що була за заява наприкінці засідання? Звичайне оголошення непотрібної інформації", – написав він.

Нардеп зауважив, що його колеги вчергове не розібралися в законах.

"Забули про необхідність 14-ти голосів для кадрових рішень, та ще й протокол фракції вирішили підробити. І чомусь вирішили повідомити про це всій країні знову. Про що їм і повідомили в залі Верховної Ради. В цілому, осіннє загострення. Має це якусь юридичну силу? Ні. Просто черговий фейк від тушек", – підсумував Железняк.

Коментар Железняка на скандал у Раді

Нагадаємо, під час засідання Верховної Ради 22 жовтня спікер Руслан Стефанчук зачитав лист, який на його ім'я написали частина народних обранців від фракції "Голос" щодо нібито зняття з посади її голови Ярослава Железняка.

У листі, за словами Стефанчука, йшлося, що рішення про відсторонення Железняка ухвалила більшість фракції "Голос". У зв'язку з цим тимчасово виконуючим обов'язки глави фракції мала би стати Олександра Устінова.

Водночас Железняк, отримавши слово для репліки, наголосив, що таке рішення повинні були ухвалити 14, а не 11 членів фракції "Голос". Він додав, що ані голова фракції "Голос", ані його заступники, ані політична рада фракції "не ухвалювали ніяких рішень із цього питання".

Раніше ЗМІ писали також, що Офіс Зеленського обіцяє "плюшки" частині "Голосу" за голосування та іншу допомогу. Група "Справедливість" протистоїть лідеру партії Кірі Рудик та голові фракції Ярославу Железняку.

Читайте також: Не в останню осінь: Хто і як рятуватиме розколотий "Голос"

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme