Заступник Венедіктової Мамедов звільняється з прокуратури через тиск

Гюндуз Мамедов іде з посади заступника генерального прокурора та органів прокуратури через тиск на нього
 

Редактор стрічки новин
Заступник Венедіктової Мамедов звільняєт…
Фото: Офіс генпрокурора

Про це йдеться у заяві юридичної компанії "Міллер", яка представляє інтереси Мамедова, передає Depo.ua.

Юристи заявляють, що керівництво Офісу генерального прокурора свідомо створило складні умови роботи та всіляко блокує виконання Мамедовим своїх посадових обов’язків, систематично здійснюючи тиск на нього, що повністю нівелює основоположні принципи незалежності прокурора.

"Наприкінці червня — початку липня його позбавили керування Департаментом щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту та Департаментом захисту інтересів дітей та протидії насильству, достроково припинили доступ до держтаємниці (був чинний до серпня), скоротили посаду заступника генпрокурора та порушили ряд дисциплінарних і кримінальних проваджень, де розслідування не лише координується, а й фактично здійснюється підпорядкованими безпосередньо генпрокурорці підрозділами", - йдеться у повідомленні.

Законних підстав для звільнення Мамедова, як запевняють юристи, немає.

"Тому активно використовується дискредитаційна інформаційна кампанія. До кампанії по тиску на незалежного прокурора приєдналася й СБУ, яке використовує інструмент припинення допуску до держтаємниці з метою обмеження виконання їм своїх повноважень", - зазначається у повідомленні компанії.

Юристи вважають, що "ефективність, принциповість та незалежність" Мамедова стали реальними підставами тиску на нього для подальшого звільнення.

"Залишатись на посаді без можливостей виконання своїх повноважень є неприйнятним для нашого клієнта. Саме тому Гюндуз Мамедов після 25 років роботи в органах прокуратури прийняв рішення про відставку", – йдеться у повідомленні. 

У компанії нагадали, що Мамедов у 2016 році з нуля побудував напрям розслідування воєнних злочинів, вчинених на території окупованого Криму, активізував співробітництво з Міжнародним кримінальним судом, правозахисниками та громадськими організаціями. Наприкінці 2019 року вперше з початку збройної агресії Мамедов почав розвивати цю роботу на центральному рівні, охопивши ще і Донбас.

Мамедов іде з органів прокуратури - заяваМамедов звільняється з посади заступника генерального прокурора

 

Нагадаємо, 29 червня генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала наказ і вивела "департамент війни" з підпорядкування заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова і передала його в підпорядкування заступнику генпрокурора Максиму Якубовському, який раніше був юристом проросійського політика Віктора Медведчука.

Але Якубовський очолював департамент менш як добу – 30 червня Венедіктова передала ці повноваження для самої себе.

Довідка: "Департамент війни" був створений в структурі Генеральної прокуратури в жовтні 2019 року. Ініціатором і ідеологом створення подібного підрозділу на центральному рівні став заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов. Департамент, по суті, є мозковим центром, який формує єдину практику з розслідування тяжких злочинів і грубих порушень прав людини на основі міжнародної практики.

Йдеться про такі військові злочини та злочини проти людяності, як незаконне і насильницьке переміщення осіб, порушення екологічних норм, руйнування культурних цінностей, переслідування за політичними та релігійними переконаннями, примус до служби в збройних силах країни-окупанта, мілітаризація дітей, віроломні вбивства, використання "живих щитів", не вибіркові обстріли цивільної інфраструктури та використання заборонених засобів ведення війни, насильницькі зникнення, тортури, примус до праці. Також департамент здійснює інформаційно-аналітичне забезпечення роботи у кримінальних провадженнях даної категорії.

На сьогодні департамент координує розслідування таких резонансних справ, як захоплення Криму, MH17, Іловайську та Дебальцевську трагедії, захоплення моряків в Керченській протоці, а також катастрофу українського пасажирського літака в Ірані. В цілому, це 160 масштабних кримінальних проваджень по 177 осіб. Обсяг лише окремих справ становить понад 1500 томів, в яких досліджуються події всього періоду ведення РФ агресивної війни проти України. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme