Засудження дій Росії Україною в ООН підтримали 40 держав

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова на 48-й Раді ООН виголосила спільну заяву від 40 держав із засудженням Росії

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Засудження дій Росії Україною в ООН підт…
Фото: Pixabay

Йдеться про засудження систематичного порушення прав людини у тимчасово окупованому Криму та підтримку "Кримської платформи".

Серед підписантів заяви окрім України, США, Німеччина, Велика Британія та Франція, повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу МЗС.

Зазначається, що серед основних заяв пролунав заклик до Росії до дотримування зобов'язань міжнародного права та засудження спроб легітимізувати анексію Криму. Також пролунали:

  • засудження в бік Росії через проведення виборів до Державної Думи на тимчасово окупованих територіях України;

  • засудження вмотивованих обшуків й затримання кримських татар;

  • заклик в бік Росії до виконання наказу Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року щодо поновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу та припинення утисків кримських татар;

  • підтримка територіальної цілісності, незалежності й суверенітету України.

Нагадаємо, раніше в МЗС України висловили обурення відсутністю представників ООН на саміті "Кримської платформи". Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що таке ставлення для організації, яка займаються підтримкою миру і безпеки у світі, є неприпустимим.

Довідка: Установчий саміт "Кримської платформи" відбувся 23 серпня у Києві. Там були присутні представники 46 країн та міжнародних організацій

Офіційно визначеними темами для обговорення були консолідація міжнародної політики невизнання зміни правового статусу Криму, можливості для посилення санкцій проти країни-агресора, захист прав людини, гарантування безпеки в Азово-Чорноморському регіоні, забезпечення дотримання принципу свободи навігації, а також подолання негативних наслідків окупації для екології та економіки регіону. 

У підсумку учасники підписали спільну декларацію, в якій вони не визнають і продовжують засуджувати тимчасову окупацію та незаконну анексію Криму, що становить прямий виклик міжнародній безпеці з серйозними наслідками для міжнародно-правового порядку, що захищає територіальну цілісність, єдність та суверенітет всіх держав.

Читайте також: Істерика Кремля: В яку пастку Росія втрапила із "Кримською платформою"

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme