Збитковий НБУ зменшить відрахування до держбюджету майже у два рази

Національний банк України став збитковим та планує відрахувати до державного бюджету у 2022 році 13,6 мільярда гривень

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Збитковий НБУ зменшить відрахування до д…
Фото: Pixabay

Такий показник майже удвічі менший, аніж у 2021 році. Водночас, за перше півріччя цього року Нацбанк отримав майже 20 мільярдів гривень чистого прибутку. Основною частиною стали процентні доходи.

Однак зміцнення курсу гривні призвело до накопичення нереалізованих збитків, які сягнули 32 мільярдів гривень, повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу НБУ.

"Як наслідок, загальний консолідований результат НБУ за шість місяців цього року складає 12 мільярдів гривень збитку", – повідомили в Нацбанку.

Зазначається, що зобов’язання НБУ в частині прибутку до розподілу, яка підлягає перерахуванню до державного бюджету, буде сформоване за підсумками 2021 року та оприлюднено навесні 2022 року.

У прес-службі також повідомили, що за підсумками півріччя обсяг активів Національного банку зменшився на 3%. Це пов’язано з погашенням зобов’язань за кредитами, отриманими від Міжнародного валютного фонду, а також із переоцінкою міжнародних резервів у зв’язку зі зміцненням курсу гривні до іноземних валют за цей період.

Нагадаємо, раніше в Офісу президента розповіли, як поділити 2,7 мільярда доларів траншу від МВФ. Зокрема, планується направити частину коштів МВФ в золотовалютні резерви НБУ. Інша ж частина, як і передбачалося, буде витрачена на стимулювання економічного розвитку в країні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme