У Зеленського вже надумали, як поділити $2,7 млрд траншу від МВФ

Вже 23 серпня Україна отримає 2,7 мільярда доларів від Міжнародного валютного фонду

Журналіст відділу новин
У Зеленського вже надумали, як поділити…
Фото: Depo.ua

І якщо раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що транш буде направлено на подолання наслідків пандемії, то тепер в Офісі президента на ці гроші дещо інші плани.

Зокрема, планується направити частину коштів МВФ в золотовалютні резерви НБУ. Інша ж частина, як і передбачалося, буде витрачена на стимулювання економічного розвитку в країні, пише Depo.ua із посиланням на заяву радника президента з економічних питань Олега Устенка в ефірі каналу "Україна 24".

 "Зараз дискусія триває. Але як я розумію ситуацію, частину цих коштів може бути прийнято в золотовалютні резерви НБУ, щоб створити додаткову подушку безпеки для країни", – зазначив він. 

Устенко наголосив, що частина коштів буде використана цього року, але значна частина – в наступному.

Також він додав, що гроші спрямують не на поточне споживання, а на стимулювання економічного розвитку в країні в середньому і довгостроковому проміжку часу. 

Зокрема, кошти планують використовувати на проекти, пов'язані з розвитком інфраструктури, з підтримкою або стимулюванням Вітчизняних виробників, наприклад, з приводу машинобудування.

Зазначимо, що про те, що Україна може отримати транш у розмірі 2,7 мільярда доларів стало відомо ще на початку липня. Тоді ж Рашкован зазначив, що така сума допоможе уряду країни спокійно управляти публічними фінансами.

Водночас президент Володимир Зеленський заявляв, що українська влада виконала всі зобов'язання, які дала фонду, і тепер МВФ може виділити черговий транш. 28 липня він обговорив із директоркою МВФ Крісталіною Георгієвою співпрацю фонду та України. Зеленський запевнив її, що відносини з МВФ є дуже важливими для України, і влада продовжуватиме виконувати домовленості з міжнародними партнерами. Також він зазначив, що тримає під особистим контролем судову реформу.

Відомо, що раніше МВФ поставив три умови Україні для надання наступного траншу. Вони стосувалися наступних питань:

  • відновлення роботи Національного антикорупційного бюро;
  • відновлення роботи Національного агентства з питань запобігання корупції – йдеться, зокрема про кримінальну відповідальність за недостовірні декларації та невчасне її подання;
  • вдосконалення роботи Вищої ради правосуддя.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Зеленський хоче продовжити співпрацю з МВФ, але на особливих умовах.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme