Зеленський хоче збільшити кількість виборців на 11 мільйонів

Президент України Володимир Зеленський вирішив дозволити множинне громадянство

Журналіст відділу новин
Зеленський хоче збільшити кількість вибо…
Фото: Depo.ua

Це означає, що до 34 834 227 виборців з України (згідно з даними ЦВК), доєднається ще понад 11 млн громадян інших країн, які зможуть отримати українське громадянство й проголосувати за нього на виборах.

Про це повідомляє Depo.ua.

Кількість виборців в Україні та поза її межами - ч.1

Кількість виборців в Україні та поза її межами - ч.1

Зазначимо, що раніше у Зеленського виступали то за, то проти подібної ідеї.

Наприкінці лютого 2021 року секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов порадив людям, які мають подвійне громадянство позбавитись його "найближчим часом". 

За його словами, уряд найближчим часом мав розробити законопроект, який би допоміг вирахувати громадян України, які приховали паспорти інших держав. Він, зокрема, повинен був впровадити багаторівневу систему верифікації та допомогти силовим структурам виявляти українців з іншими громадянствами (насамперед чиновників і членів парламенту).

4 березня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони "Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства".

У документі йшлося, зокрема, про те, що Кабінет міністрів разом із Центральною виборчою комісією та Службою безпеки України повинні у двомісячний строк провести інвентаризацію та проаналізувати законодавство України щодо питань, пов’язаних з подвійним (множинним) громадянством.

Після цього уряд мав у шестимісячний строк внести на розгляд Верховної Ради проекти законів, які б передбачали низку заборон громадянам України, які мають громадянство (підданство) іноземної держави або подали документи для набуття іноземного громадянства.

Крім того, в Офісі президента заявили, що необхідно розробити та подати на розгляд парламенту порядок підтвердження відмови та виходу з громадянства (підданства) іноземної держави для громадян України.

Водночас пізніше той же Данілов заявив, що, в принципі, не бачить нічого поганого в узаконенні подвійного підданства, хоча чиновники мати два паспорти все ж таки буцімто не зможуть.

2 вересня Зеленський, виступаючи перед студентами Стенфорду в межах поїздки до США, також заявив, що підтримує інститут подвійного громадянства в Україні.

За його словами, у мирний час подвійне громадянство не було б проблемою, але все буцімто зіпсували війна, окупація Криму та видача громадянам України російських паспортів у ОРДЛО.

Тому, зазначив глава держави, потрібен "індивідуальний підхід, адаптований для конкретних груп, конкретних країн у конкретних спільнотах".

Можна припустити, що все це робиться під вибори. У чинної влади є надія, що діаспоряни, які не живуть в Україні, відчують турботу про них Зеленського і повірять в його обіцяники та реформи. І проголосують за нього.

Нагадаємо, 1 грудня під час традиційного послання до співгромадян у Верховній Раді, президент Володимир Зеленський повідомив, що вносить на розгляд парламенту проект закону щодо множинного громадянства

За словами Зеленського, завдяки подвійному громадянству українці зі всього світу вперше будуть відчувати себе "не діаспорою" чи "людьми українського походження". На його думку, підтримка світового українства – важлива складова нашої міжнародної політики.

Читайте також: Заради діаспорян чи виборця з російським паспортом: Навіщо "слугам" подвійне громадянство

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme