Зеленський очолив антирейтинг українських політиків (ОНОВЛЕНО)

Президент Володимир Зеленський очолив антирейтинг українських політиків – кандидатів у президенти, за яких українці у жодному разі не готові голосувати

Надія Клочко

За жодних обставин за Володимира Зеленського не проголосували б 32,4% опитаних.

Про це свідчать результати опитування компанії SOCIS, передає Depo.ua.

Також, за результатами опитування, 63,8% українців висловилися проти того, щоб Зеленський балотувався на другий термін. Підтримали цю ідею 26,4% опитаних.

У дослідження також зазначається, що 67,4% опитаних вважають, що події в Україні розвиваються в неправильному напрямку, 18,5% вважають, що у правильному.

Водночас якби вибори президента України відбувалися наступної неділі, за Володимира Зеленського готові проголосувати 16,7% від усіх респондентів. За Петра Порошенка — 12,3%. Інші кандидати: Юлія Тимошенко 8,6%, Юрій Бойко 7,9%, Ігор Смешко 5,1%, Дмитро Разумков 4,9%. Інші політики мають менші результати.

Опитування проводилося у період з 11 по 16 грудня 2021 року. Загалом опитали 2000 респондентів.

Результати репрезентативні на рівні всієї країни за показниками віку (старші 18 років), статі, типу поселення (місто/село) та поділу на області. Опитування не відбувалося в, АР Крим та на непідконтрольній українській владі частині Донецької та Луганської областей.

Метод дослідження: телефонне інтерв'ю САТІ (Computer Assisted Telephone Interviewing) з використанням планшетів. Статистична похибка вибірки (довірчий інтервал): +/- 2,4%.

Аналогічні результати дало також соціологічне опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

30,7% українців не проголосували би за президента Володимира Зеленського "за жодних обставин", тоді як за п’ятого президента Петра Порошенка – 29%. 

За представників партії "Опозиційної платформи – За життя" Юрія Бойка та Віктора Медведчука не проголосували би за жодних обставин 22,4% і 20,1% громадян України, відповідно. В Олега Ляшка "антирейтинг" сягає 17,3%. За колишніх прем’єр-міністрів Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка за жодних обставин не проголосували би 15,8% і 14,4% українців. У київського міського голови Віталія Кличка "антирейтинг" становить 12,6%.

Водночас 17,2% опитаних не змогли обрати політика, за якого вони би не проголосували "за жодних обставин". Ще 6% відмовились відповісти.

КМІС провів опитування 9-17 грудня 2021 року методом особистого ("face-to-face") інтерв’ю з використанням планшета (CAPI) було опитано 2025 респондентів, що мешкають у 109 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим).

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Похибка вибірки не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,9% — для показників близьких до 25%, 2,2% — для показників близьких до 12%, 1,5% — для показників близьких до 5%.

Нагадаємо, за результатами опитування проведеного Українським інститутом майбутнього, Володимир Зеленський, за підсумками 2021 року, незмінно займає першу сходинку електоральних преференцій громадян. Проголосувати за Володимира Зеленського готові 18% серед усього населення або 25% серед тих, хто визначився і піде на вибори.

Зазначається, що впродовж всього року Зеленський демонстрував стабільне зростання рейтингу, з найвищими показниками у травні (33%) та вересні (32%). Однак з жовтня почалося порушення тенденції щодо стабілізації рейтингу чинного президента на рівні 30-32% серед тих, хто піде голосувати та визначився. У жовтні, вперше за рік, показник Зеленського повернувся до лютневої позначки і він фактично закінчує рік з тим, з чим його і починав. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua