Закінчує рік з тим, з чим і починав: Скільки українців готові знову голосувати за Зеленського

Володимир Зеленський, за підсумками 2021 року, незмінно займає першу сходинку електоральних преференцій громадян

Редактор стрічки новин
Закінчує рік з тим, з чим і починав: Скі…
Фото: Офіс президента

Проголосувати за Володимира Зеленського готові 18% серед усього населення або 25% серед тих, хто визначився і піде на вибори.

Про це свідчать результати опитування проведеного Українським інститутом майбутнього, передає Depo.ua.

Зазначається, що ці дані щодо електоральної підтримки Зеленського є ідентичними до результатів опитування у жовтні.

Найближчий конкурент Зеленського – Петро Порошенко. Рівень його підтримки серед українців трохи покращився – 16%, у порівнянні з 13% у жовтні. А Юрій Бойко та Юлія Тимошенко набирають по 10% серед активного електорату і не демонструють зростання рейтингу.

До вже усталених кандидатів, які долають 5-відсотковий бар’єр у разі президентських виборів, Ігоря Смешка (8% серед тих, хто визначився і піде на вибори),  Євгенія Мураєва (7%), Володимира Гройсмана (6%), наприкінці року доєднався екс-спікер ВР – Дмитро Разумков (8% серед тих, хто визначився і піде не вибори), який після початку самостійної політичної діяльності демонструє поступове зростання рейтингу та рівня впізнаваності і довіри

Президентський рейтинг УІМ грудень 2021

"Впродовж всього року Зеленський демонстрував стабільне зростання рейтингу, з найвищими показниками у травні (33%) та вересні (32%). Однак з жовтня почалося порушення тенденції щодо стабілізації рейтингу чинного президента на рівні 30-32% серед тих, хто піде голосувати та визначився. У жовтні, вперше за рік, показник Зеленського повернувся до лютневої позначки і він фактично закінчує рік з тим, з чим його і починав", – зазначається у результатах дослідження.

Те саме можна сказати і про інших його найближчих конкурентів чинного президента: Порошенко, Бойко та Тимошенко фактично так само, як і Зеленський, закінчують 2021 рік – майже з тим же рівнем підтримки, що і на його початку.

Динаміка рейтингів УІМ грудень 2021

Також зазначається, що молодь до 24 років за підсумками 2021 найбільше підтримує Зеленського  – 28%. Зі збільшенням віку респондентів їхня готовність голосувати за нього зменшується і серед людей старшого віку становить лише 12%.

У Центрі президент утримує перше місце з 18% проти 12% у  Порошенка та 8% у Гройсмана, а також на Півдні значно випереджає всіх конкурентів з 23% підтримки. Крім того, на Сході Зеленський випереджає Бойка – з 17% до 14%.

Однак, за підсумками року, як свідчать результати дослідження, Зеленський втратив електоральне лідерство на Заході з 16% проти 19% у Порошенка. Також Донбас залишається відверто проблемним регіоном для Зеленського впродовж 2021 року – там він беззаперечно програє Бойку – 6% до 22% та Мураєву, у якого 18% підтримки.

"Порівняно невелика підтримка у Донецькій та Луганській областях корелює з низькою довірою там до чинного голови держави та більшою часткою тих, хто виступає за позачергові президентські вибори", – зазначають експерти УІМ.

За умови проведення другого туру, Володимир Зеленський виграє у всіх своїх найближчих переслідувачів майже з ідентичними показниками: 32% до 25% проти Порошенка (56% до 44% серед тих, хто піде та визначився), 35% до 24% проти Бойка (відповідно 59% до 41%) та 33% до 27% проти Тимошенко (відповідно 56% до 44%).

Наприкінці року, хоч Зеленський і виграє в умовному другому турі у цих опонентів, в середньому розрив між ними скоротився на шість пунктів.

Президентський рейтинг грудень 2021 другий тур

Експерти зазначають, що як і на початку літа, наприкінці року між найближчими конкурентами Зеленського боротьба у другому турі була б досить цікавою, оскільки жоден з них не має суттєвої переваги над іншими. Бойко та Порошенко отримали би ідентичні результати у гіпотетичному другому турі, а вже з Тимошенко в цьому турі Бойко отримав би 24% до 31%.

Свою чергою, Порошенко поступився б Тимошенко усього лише одним відсотком – 26% до 27%.

Якби Зеленський зустрівся у другому турі з Разумковим, то їх результат серед тих, хто пішов би на вибори та визначився, був би 50 на 50 відсотків.

Президентський рейтинг грудень 2021 другий тур - зеленський разумков

"Таким чином, серед політиків, з якими б чинний президент гіпотетично міг зустрітися у другому турі, він не виграє лише у Разумкова", – зазначають експерти УІМ.

Опитування проводилося з 28 листопада по 10 грудня серед жителів всієї України (крім тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, АР Крим) віком від 18 років і старше. Обсяг вибіркової сукупності становить 2400 респондентів. У цілому, вибірка репрезентує доросле населення України (віком 18 років і старше*). Статистична похибка з ймовірністю 0.95 не перевищує 2,05%.

Опитування проводилося методом face-to-face по структурованій інтерактивній анкеті на планшеті з використанням власного програмного забезпечення для проведення опитувань "LEMUR".

Нагадаємо, за результатами опитування, проведеного групою "Рейтинг" на початку грудня, найбільшу підтримку серед українців все ще утримують президент та пропрезидентська партія "Слуга народу". Зокрема, Зеленський у першому турі міг би розраховувати на підтримку 23,5% респондентів (серед тих, хто голосуватиме та визначився з вибором), а "Слугу народу" готові підтримати 18,0% серед тих, хто буде голосувати та визначився із вибором. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme