Зеленський окреслив основні завдання на наступний рік та вчергове пригрозив олігархам

Президент Володимир Зеленський назвав головні завдання на 2022 рік та вчергове пригрозив бізнесменам початком роботи антиолігархічного закону

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Зеленський окреслив основні завдання на…
Фото: Офіс президента

За його словами, у травні 2022 року почне діяти закон про олігархів, який дозволить коштам вийти з тіні та покращить політичні відносини в Україні.

Про це Зеленський зазначив у колонці для спецпроекту видання "НВ" та The Economist "Світ попереду 2022", передає Depo.ua.

"У травні 2022 року з’явиться максимально чітка червона лінія – для тих, хто вважає ще з 90-х років, що держава – це їхня особиста власність. Почне діяти антиолігархічний закон. Це найпотужніший крок для детінізації економічних та політичних відносин в Україні", – підкреслив президент.

Він наголосив, що не буде пробачати "змови та схеми" олігархам, оскільки відтепер в Україні "закон один для всіх.

"Цей крок уже зроблено, і назад його не відіграти, хоч би що намагалися зробити панове олігархи. Можете об'єднуватись у бізнесі, але жодних змов і схем, щоб "злити" державу, ніхто вам більше не пробачить. І купувати політиків, щоб вибивати для себе економічні привілеї, у вас більше не вийде. Закон один для всіх", – заявив Зеленський.

Президент додав, що ключовими завданнями на 2022 рік будуть продовження кампанії з вакцинації проти коронавірусу, а також судова та інфраструктурна реформи.

"Жодна людина не може й не має терпіти втому довго. Це шлях до вигоряння, зневіри та втрати надії. Тому держава зобов’язана пропонувати рішення, здатні вберегти суспільство від таких відчуттів. З цього погляду 2022 рік вирішальний для України... Тільки повний курс щеплення для абсолютної більшості людей стане передумовою для того, аби забути про карантин", – резюмував він.

Нагадаємо, 5 листопада президент України Володимир Зеленський підписав антиолігархічний закон. Законом передбачено створення спеціального реєстру, куди будуть вносити олігархів. Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень. Бізнесмени, які потрапили до реєстру олігархів, будуть зобов'язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками.

Згідно з законом, особі, визнаній олігархом, та включеній до Реєстру, забороняється: фінансувати партії, бути покупцем у процесі приватизації об'єктів великої приватизації; фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами.Крім того, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Визначати, хто потрапить до переліку олігархів, буде Рада національної безпеки і оборони.

8 листопада міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що РНБО зможе поповнити список олігархів лише наприкінці травня 2022 року.

Читайте також: Уряд розробив план боротьби з олігархами: Що про це відомо

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme