Зеленський підписав закон про безкоштовну трансплантацію органів в Україні

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який вносить зміни в законодавство, що регулює питання трансплантації анатомічних матеріалів людині

Журналіст стрічки новин
Зеленський підписав закон про безкоштовн…
Фото: Рixabay

Відтепер держава оплачуватиме всі трансплантації в Україні. Для пацієнтів їх повинні будуть проводити безкоштовно.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу глави держави.

"Також зазначається, що тарифи повністю покривають витрати лікарень на проведення таких операцій", – зазначається на сайті президента. 

Змінами до законодавства передбачено, що підбір пари донор-реципієнт здійснюватиме Єдина державна система трансплантації, яка є цілковито незалежною від людського впливу й самостійно проводить такий підбір за визначеними критеріями.

Крім того, було вирішена проблема щодо можливості надання прижиттєвої згоди або незгоди на донорство через електронні ресурси, зокрема, застосунок "Дія".

"Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім окремих положень, які набирають чинності з 1 грудня 2022 року", – підсумували у прес-службі Зеленського.

Нагадаємо, 16 грудня 2021 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому проект закону №5831 щодо регулювання питання трансплантації анатомічних матеріалів людині. За відповідне рішення щодо донорства й трансплантології в Україні проголосували 305 народних депутатів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme