Зеленський пообіцяв Шольцу дискусію щодо законів про Донбас

Україна надасть своїм міжнародним партнерам проекти законів про особливий статус та місцеві вибори на Донбасі для дискусії

Ірина Макодзеба
Редактор стрічки новин
Зеленський пообіцяв Шольцу дискусію щодо…
Фото: president.gov.ua

Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц під час офіційного візиту в Україну.

Шольц повідомив це під час спільного брифінгу з українським президентом Володимиром Зеленським за результатами зустрічі, передає Depo.ua.

"Президент запевнив мене в тому, що Україна надасть проекти законів про особливий статус та місцеві вибори для дискусії", – сказав Шольц. 

Він додав, що важливе значення у вирішенні ситуації мають переговори в нормандському форматі. Також канцлер вкотре висловив занепокоєння щодо російських військових активностей на кордоні з Україною, які він назвав безпідставними.

Нагадаємо, нещодавно міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що Україна зможе провести місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу лише після врегулювання питань безпеки.

27 січня російський представник у нормандському форматі на рівні радників Дмитро Козак заявив, що зустріч лідерів України, Росії, Франції та Німеччини можлива тільки після вирішення питання з особливим статусом Донбасу.

Довідка: Верховна Рада ухвалила закон про особливий статус Донбасу у вересні 2014 року. 18 жовтня 2014 року він набув чинності терміном на три роки. З 2017 року термін дії закону щорічно продовжується. Через невиконання російською стороною умов пункту 4 статті 10 Закону, особливий порядок місцевого самоврядування так і не був запроваджений.

Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності лише "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині щодо виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України".

Стаття 10 цього закону (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується винятково органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах.

У цій статті також прописані умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі. Вони передбачають виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантію вільного волевиявлення, спостереження за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму та свободи агітації.

В Україні закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" було сприйнято неоднозначно. Найбільше обурення викликали пункти законопроекту, що передбачають "недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб — учасників подій на території Донецької, Луганської областей" (ст.3), а також легалізацію "загонів народної міліції" на цих територіях (ст.9)

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme