На Росії вже ставлять умови щодо деескалації навколо українських кордонів

Спецпредставник Росії на переговорах у "нормандському форматі" Дмитро Козак заявив, що питання війни на Донбасі й деескалація навколо українських кордонів – "непов'язані питання", і з обох цих питань РФ висуває Україні низку вимог

Журналіст стрічки новин

Він вважає, що президент України Володимир Зеленський і НАТО мусять скасувати дев'ять масштабних військових маневрів із залученням десятків тисяч військовослужбовців США й інших союзників по НАТО.

Про це пише Depo.ua із посиланням на "Інтерфакс".

За його словами, Україні також пропонується для "деескалації ситуації скасувати закон України, який дозволяє проводити ці масштабні навчання".

Козак повторив улюблений російський наратив про "масштабні маневри країн, які не мають жодного відношення до безпеки України", а є загрозою для Росії.

Він також сказав, що саміт лідерів країн "Нормандської четвірки" можливий лише "після погодження умов особливого статусу Донбасу".

"Наступна зустріч (політрадників лідерів країн "нормандського формату", – ред.) має відбутися для обговорення питань організації виборів до органів місцевого самоврядування на Донбасі відповідно до того статусу, який буде попередньо узгоджений у контактній групі", – пояснив Козак російську позицію.

Нагадаємо, зараз в Україні вже триває розробка особливого плану поведінки у разі розширення військової агресії Росії. Інструкції щодо дій мирного населення при можливому нападі Росії активно напрацьовуються. За інформацією РНБО, біля кордонів України перебуває 109 тисяч російських військових.

Нещодавно США заявили про те, що Росія може напасти на Україну з Білорусі. В Держдепартаменті США занепокоєні пересуванням російських військових сил в напрямку Білорусі.

Читайте також: Донбас, Приазов'я, Харків та Київ: Чотири ймовірні сценарії вторгнення Путіна в Україну

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme