Росія може напасти на Україну з Білорусі: США вже застерегли Лукашенка

США вважають, що Росія може розмістити своїх військових у Білорусі під приводом спільних військових навчань, а потім атакувати Україну з півночі

Журналіст стрічки новин
Росія може напасти на Україну з Білорусі…
Фото: МО РФ

В Держдепартаменті США занепокоєні пересуванням російських військових сил в напрямку Білорусі.

Про це заявив високопосадовець Держдепу, передає Depo.ua з посиланням на "Голос Америки".

"Повідомлення про пересування російських військових в напрямку Білорусі, як заявляється в рамках регулярних спільних військових навчань, викликають занепокоєння. Час привертає увагу і, звичайно, непокоїть, що Росія може мати намір розмістити військових в Білорусі під приводом спільних військових навчань, щоб потенційно атакувати Україну з півночі", – заявив посадовець.

Чиновник заявив про неприпустимість участі Білорусі в такому нападі і запевнив, що США вже поінформували владу Білорусі про свою позицію.

У Держдепі вважають, що пересування російських військ не можна назвати звичайними навчаннями.

"Нагромадження 100 000 військових вздовж українського кордону в поєднанні з пересуванням військ до Білорусі у вихідні – ця кількість, звичайно, виходить за рамки очікувань щодо звичних тренувань", – наголосив високопосадовець.

Він зазначив, що звичні військові навчання вимагають попередження за 42 дні, якщо йдеться про 9 000 військових, а якщо їхня кількість становить понад 13 000 військових, необхідне міжнародне спостереження.

"Такий вигляд мають нормальні навчання. Тут щось інше", – переконаний політик США.

Нагадаємо, 22 грудня 2021 року секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що біля кордонів України на відстані 200 км перебувають 122 тисячі російських військових, на відстані 400 км – 143,5 тисячі. Він запевнив, що вище військове керівництво країни тримає ситуацію на контролі, та нагадав, що ситуація з 2014 року біля кордонів України ніколи не була спокійною. 

Водночас розвідка США заявила, що буцімто для наступу на Україну РФ може використати 175 тисяч військових.

Західні фахівці вважають, що президент Росії Володимир Путін все-таки не наважиться відверто напасти на Україну, бо Росія втратить багато тисяч життів, і це не буде легка перемога.

Також ЗМІ опублікували план наступу Росії на Україну. Президент РФ Володимир Путін нібито хоче захопити приблизно дві третини території України.

11 січня 2022 року офіційні представники адміністрації президента США припустили, що президент Росії Володимир Путін відклав можливе вторгнення до України ближче до весни.

14 січня 2022 року США заявили, що мають у своєму розпорядженні розвіддані про те, що Росія на Донбасі підготувала проведення операції під чужим прапором, щоб виправдати вторгнення в країну.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme