Зеленський поспілкувався з прем'єром Угорщини та запросив його в Україну для "нового поштовху відносин"

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном з нагоди 30-річчя встановлення дипломатичних зв'язків між країнами

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Зеленський поспілкувався з прем'єром Уго…
Фото: Прес-служба президента

Зеленський запросив Орбана зробити візит у 2022 році з метою надати відносинам України та Угорщини "нового поштовху".

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Офісу президента.

Зазначається, що під час розмови президент України наголосив на налаштованості влади розвивати дружні відносини з Угорщиною. Також він подякував Орбану за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України і наголосив на участі президента Угорщини в інавгураційному саміті Кримської платформи.

"Співрозмовники обговорили подальші кроки щодо розбудови двосторонньої співпраці та домовилися активізувати зусилля з метою досягнення прогресу з усіх питань, які зараз перебувають на порядку денному", – повідомили в ОП.

Своєю чергою у Twitter Зеленський додав про запрошення Орбана до України у наступному році.

"Поки телефоном, але впевнений, що наша зустріч стане новим імпульсом у відносинах України та Угорщини. Запросив прем'єр-міністра відвідати Україну у 2022 році", – йдеться у дописі.

Зеленський поспілкувався з прем"єром Угорщини та запросив його в Україну для "нового поштовху відносин"

Нагадаємо, раніше Угорщина пригрозила заважати вступу України до НАТО через критику контракту з "Газпромом". У Будапешті заявили, що Україна не може мати жодного відношення до енергетичної політики Угорщини. 

Довідка: 27 вересня Угорщина підписала контракт з російським "Газпромом" про постачання газу. Угода між Угорщиною та Росією діятиме впродовж 15 років.

Вона передбачає поставку 4,5 млрд кубометрів газу. При цьому 3,5 млрд кубометрів газу будуть поставлятися через територію Сербії, а ще мільярд кубометрів – через Австрію.

Гендиректор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон допустив зупинку транзиту газу до Угорщини через її контракт з РФ.

За його словами, як тільки у Росії з'являється можливість обійти Україну при транзиті газу, запускаються довші, але власні транзитні газопроводи.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна відповідатиме на цей "удар". Пізніше Україна відклала засідання Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, але, за словами Кулеби, це – не останній крок української сторони у відповідь на цей контракт.

Водночас Угорщина звинуватила Україну у втручанні у внутрішні справи через критику газового контракту з Росією. За словами міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто, угода в жодному разі не є політичною – вона є питанням енергетичної безпеки країни.

Згодом МЗС України і Угорщини викликали послів одне одного для роз'яснення ситуації.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme