Зеленський провів зустріч "Люблінського трикутника" та закликав до санкцій проти Росії

Президент України Володимир Зеленський провів перемовини з лідерами Польщі Анджеєм Дудою та Литви Гітанасом Наусєдою у межах "Люблінського трикутника" та закликав ввести санкції проти Росії

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Зеленський провів зустріч "Люблінського…
Фото: Прес-служба президента

Зокрема, лідери країн "Люблінського трикутника" закликали міжнародне товариство посилити санкційні обмеження проти Росії за тривалу агресію проти України.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Офісу президента.

Зазначається, що президенти також зажадали від Кремля відвести російські війська від українських кордонів і з тимчасово окупованих територій.

"Підтвердили тверду відданість подальшому зміцненню європейської енергетичної безпеки і в цьому зв’язку висловили глибоку стурбованість проектом "Північний потік–2", який є викликом для безпеки європейського регіону. Вони висловили готовність спільно діяти з метою протистояння монополізації європейського газового ринку Росією, яка використовує енергетику як геополітичний інструмент", – йдеться у повідомленні.

Окрім цього, президенти заявили про взаємну підтримку на тлі міграційної кризи на кордонах ЄС, штучно створеному білоруським режимом.

"Вони також зазначили, що ця гібридна атака являє собою пряму загрозу безпеці всієї Європи", – додали у прес-службі.

Нагадаємо, раніше заступник міністра закордонних справ Василь Боднар повідомив, що "Люблінський трикутник" має наблизити інтеграцію України до ЄС та НАТО.

Довідка: "Люблінський трикутник" – це тристоронній формат взаємодії України, Литви та Польщі. Він був створений міністрами закордонних справ цих країн у липні 2020 року.

В установчій декларації три країни, зокрема підтвердили необхідність відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, закликали РФ припинити агресію проти України і тимчасову окупацію Автономної Республіки Крим, міста Севастополь і окремих районів Донбасу, підтримали прагнення України до членства в ЄС і НАТО, надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО.

Україна, Литва та Польща також висловили готовність координувати свою діяльність на рівні тристороннього співробітництва та в рамках міжнародних організацій з метою забезпечення дотримання міжнародного права.

Перша відеоконференція національних координаторів – заступників міністрів закордонних справ країн Люблінського трикутника відбулася 17 вересня 2020 року.

Основними пріоритетами "Люблінського трикутника" є:

  • безпека кордонів;
  • протидія агресії Росії;
  • економічна співпраця;
  • співпраця безпекових інституцій;
  • співпраця у сфері безпеки кордонів;
  • військова та оборонна взаємодія країн;
  • культурна, освітня та молодіжна співпраця;
  • боротьба з дезінформацією та кібербезпека;
  • боротьба з пандемією COVID-19 і її наслідками;
  • координація в інших міжнародних організаціях;
  • енергетична співпраця та протидія "Північному потоку-2".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme