Зеленський у США презентував план трансформації України: Про що цей документ

План містить декілька складових: безпека, інфраструктура, енергетична безпека та економічне зростання

Редактор стрічки новин
Зеленський у США презентував план трансф…
Фото: president.gov.ua

У межах робочого візиту до США президент України Володимир Зеленський взяв участь у презентації плану трансформації України.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу Офісу президента.

Зазначається, що захід відбувся в будівлі Національної бібліотеки Фреда Сміта з вивчення спадщини Джорджа Вашингтона, а участь у ньому взяли представники провідних американських аналітичних центрів і журналісти.

Документ має назву A Greater Justice and Opportunity – Building Prosperous and Resilient Ukraine. І як пояснив Зеленський, він окреслює бачення розбудови України на найближчі роки як "безпекового форпосту, цифрового, інфраструктурного та аграрного хабу".

За словами президента, його візит до США відбувається в особливий для України час – час великих викликів і можливостей. Зеленський зауважив, що за 30 років з моменту відновлення незалежності наша країна втратила чимало можливостей, оскільки політики постійно відкладали зміни "на завтра".

Зеленський також наголосив, що нині немає жодної іншої країни, яка б проводила такі системні реформи в умовах збройного протистояння одній з найпотужніших армій у світі. Також, за його словами, в Україні зміцнюється антикорупційна архітектура, корупціонерів притягають до відповідальності, був відкритий ринок землі, ухвалюються закони про підтримку українських та іноземних інвесторів, а безумовним пріоритетом є верховенство права та реформа судової системи.

"Ми маємо чітке бачення, якою має стати Україна через п'ять-десять років. Це амбітний План трансформації нашої держави. Більше справедливості, більше можливостей – будуємо успішну та стійку Україну", – зазначив він.

За словами Зеленського, план перетворення економіки України визначає амбітні цілі щодо розвитку людського капіталу, забезпечення "зеленої" трансформації та енергетичної безпеки країни.

Глава держави зауважив, що документ є інструментом для розвитку стратегічного партнерства України зі США в економіці й містить конкретні спільні економічні, інвестиційні проекти.

"Закладені в плані понад 80 проектів – це амбітні проекти на загальну суму 277 мільярдів доларів. Вони передбачають фінансування коштом державного бюджету України, а також залучення програм міжнародної допомоги, кредитів, інвестицій", – сказав він.

Президент висловив сподівання, що американські партнери активно долучаться до реалізації цього амбітного плану.

Нагадаємо, наразі триває візит президента України Володимира Зеленського у США. 31 серпня українська делегація вже підписала низку угод. Зокрема нову стратегічну оборонну рамкову угоду, яка передбачає поглиблення співпраці країн у Чорному морі, кібербезпеці та розвідці.

Мінерего України та США Дженніфер також підписали спільну заяву щодо посилення двосторонньої співпраці у сферах енергетики та клімату. А український державний "Енергоатом" підписав меморандум з американською енергетичною компанією Westinghouse Electric про спільне будівництво нового енергоблоку Хмельницької атомної електростанції.

Також Україна та США підписали угоду про встановлення лінії захищеного зв'язку

Додамо, що зустріч президента України Володимира Зеленського з його американським колегою Джо Байденом у Вашингтоні перенесли на середу, 1 вересня. 

У Вашингтоні Зеленський перебуватиме два дні – 31 серпня і 1 вересня. Після цього має відбутися поїздка до Каліфорнії.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme