Зустріч Зеленського з Байденом знову перенесли: В ОП назвали причини

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк підтвердив, що зустріч президента України Володимира Зеленського з його американським колегою Джо Байденом у Вашингтоні перенесли на середу, 1 вересня

Журналіст відділу новин
Зустріч Зеленського з Байденом знову пер…
Фото: Depo.ua

За його словами, ситуація абсолютно прозора і легко з’ясовна.

Про це Подоляк заявив у коментарі "РБК-Україна", передає Depo.ua.

Він уточнив, що це пов’язано з подіями в Афганістані.

Подоляк пояснив, що рішення про зустріч президентів 1 вересня, а не 31 серпня, – абсолютно протокольне і пояснюється, зокрема, і тим, що це й останній день евакуаційних процедур з Афганістану.

Він зазначив, що американській стороні "необхідне фокусування на цій темі в цей день".

Крім того, радник голови ОП визнав, що Україні зручніше провести зустріч лідерів в інформаційній обстановці наступного дня, коли саме вона "стане ключовим ньюзмейкером американського порядку денного".

Що передувало перенесенню зустрічі

26 серпня президент США Джо Байден переніс зустріч із прем'єр-міністром Ізраїлю Нафталі Беннетом. Причиною цього стало те, що Байден обговорював ситуацію в Кабулі, де в районі аеропорту сталися два вибухи, які забрали життя людей, зокрема, американських військових.

Тоді ж у ЗМІ заговорили про можливе перенесення візиту Зеленського до США. Однак глава українського дипвідомства Дмитро Кулеба заявив, що ніяких передумов для перенесення візиту Зеленського до США немає.

Раніше планувалося, що зустріч Зеленського із Байденом відбудеться 30 серпня, однак згодом її вирішили перенести на день – на вівторок, 31 серпня.

28 серпня у Білому домі підтвердили, що зустріч не скасовується. Тоді датою зустрічі було офіційно визначено 31 серпня.

Не зважаючи на це, 29 серпня низка ЗМІ із посиланням на власні джерела повідомили, що Зеленський зустрінеться з Байденом вже 1 вересня.

Що відомо про програму візиту Зеленського до США

Посол України у США Оксана Маркарова заявила, що підготовка до зустрічі Байдена та Зеленського – на фінішній прямій.

За її словами, посольство та Офіс президента завершують підготовку візиту Зеленського до США.

Планується, що у Вашингтоні президент перебуватиме два дні – 31 серпня і 1 вересня. Після цього запланована поїздка до Каліфорнії.

З уже запланованого у Вашингтоні – зустріч президентів України та США у Білому Домі, основні складові якої вже розплановані та узгоджені обома сторонами.

Також у Вашингтоні мають відбутися зустрічі з очільниками ключових для українсько-американських відносин міністерств та дві важливі публічні презентації від Зеленського і першої леді для представників медіа, громадськості та інформаційно-аналітичних центрів.

Крім того, заплановане відкриття Українського Дому та відвідання знакових для відносин України та США місць Вашингтона.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та керівник Офісу президента Андрій Єрмак у Вашингтоні провели низку зустрічей з американськими високопосадовцями, де узгодили деталі візиту Володимира Зеленського до США.

Повідомлялося також, що члени Конгресу хочуть зустрітися із Зеленським.

Читайте також: Зустріч з Ілоном Маском і Тімом Куком: ЗМІ оприлюднили секретний графік візиту Зеленського до США

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme