Зганьбився і звільнився: У Фінляндії політик йде з посади через заяву про Україну та НАТО

У Фінляндії голова парламентського комітету із закордонних справ Мікі Ніїкко вирішив звільнитися після скандальної заяви у соцмережі про Україну та НАТО
 

Журналіст стрічки новин
Зганьбився і звільнився: У Фінляндії пол…
Фото: Niikko Mika / Facebook

У Twitter політик запропонував президенту Франції Емманюелю Макрону або ще комусь "виступити публічно і сказати, що вступ України до НАТО не відбудеться". Згодом він видалив це повідомлення й розмістив нове.

Як пише Depo.ua із посиланням на Helsingin Sanomat, у новому повідомленні Ніїкко наголосив, що лише вважає перспективу вступу України до альянсу нереалістичною. При цьому він заявив, що змушений буде піти у відставку через своє висловлювання.

За інформацією видання, допис політика викликав обурення та критику. Такі заяви суперечать офіційній зовнішньополітичній стратегії Фінляндії, що будь-яка держава має право самостійно ухвалювати рішення у сфері зовнішньої політики.

"Мене дуже непокоїть, чи вдасться дипломатії уникнути повномасштабної війни. Через мій необережний твіт я піду з посади голови комітету із закордонних справ на завтрашньому засіданні", — заявив депутат й додав, що його допис був зроблений недбало.

Нагадаємо, що це не перший посадовець, який пішов у відставку через скандальну заяву про Україну. Наприкінці січня очільник Військово-морських сил Німеччини Кай-Ахім Шенбах заявив, що Україні не вдасться повернути окупований Росією Крим, а "до Путіна взагалі треба ставитися з повагою". Крім цього, він зазначив, що Україні для вступу в НАТО необхідно відповідати усім вимогам Альянсу, але наразі це неможливо через окупацію. Вже наступного дня він почав вибачатися й пішов у відставку.

Дещо раніше у Пентагоні заявили, що питання щодо членства України в НАТО може вирішуватися виключно державами-членами Альянсу. Прес-секретар Пентагону Джон Кірбі наголосив, що будь-яке рішення про членство в Альянсі стосується конкретної держави й НАТО.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme