Журналісти викрили Геруса у схемах, лобіюванні та розвалі енергоринку

Голова Комітету ПЕК ВРУ Андрій Герус намагається перекласти відповідальність на опонентів

Журналіст відділу новин

Про це йдеться у статті "Підкилимна боротьба Геруса або як швидко розвалити вітчизняний енергоринок", опублікованій виданням "Економічні новини".

 

"За час своєї каденції Герус добряче попрацював над зосередженням механізмів впливу над ринком у підконтрольних руках. Крім того, багато експертів в області покладають відповідальність за енергетичну кризу, яка почалася 2020-го, насамперед на Геруса. Знижений попит на електроенергію через теплу зиму, брак гідроресурсів внаслідок посухи, ситуація з локдауном та інші об'єктивні фактори негативно позначилися на ситуації, проте замість того, щоб реанімувати енергоринок, уряд лише посилив навантаження. Глава профільного комітету зайнявся маніпуляціями із законом та спотворенням ціноутворення. Внаслідок чого заборгованість перед державним "Енергоатомом" зростала з колосальною швидкістю 1,5 млрд грн на місяць, перевищивши на кінець липня 2020-го 9 млрд грн", - йдеться у публікації.

 

Автор нагадує, що саме А.Герус був ініціатором імпорту електричної енергії з РФ та Білорусі у період її профіциту у вересні 2019 року.

 

"Імпортовано понад 1,1 млрд. кВтг електричної енергії для продажу на ринку двосторонніх договорів певним промисловим підприємствам. Результати – повна паливна розбалансованість, імпорт витіснив українську генерацію, просіли ціни на ринку, державні Енергоатом, Укренерго почали тонути у боргах", - зазначає він.

 

Водночас, А.Герус намагається "відбілити" свою репутацію, зокрема, звинувачуючи екс-міністра енергетики Ольгу Буславець у причетності до створення ферми з виробництва крипти на території Запорізького феросплавного заводу.

 

"Але є кілька дуже вагомих "але". Згідно з рішенням Кабміну, вона не тільки вже місяць як не була керівником Міненерго, а й залишила міністерство загалом, подавши заяву про звільнення з посади першого заступника Міністра енергетики. До речі, причиною звільненная, за словами Буславець, стала певна безпорадність: реалізовувати програму стабілізації роботи енергетичної галузі стало неможливо, заявляє вона. Куди вже там… Вплив сконцентрувався в руках регулятора, мотивація якого, схоже, була не на стороні держави", - наголошує автор статті.

 

При цьому він додав: "Власне, примітною у цій ситуації є саме спішна, необачна реакція Геруса. "Відомий" піар Слуг вкотре дав осічку, оголивши некомпетентність команди. Воно й не дивно: електрика для Геруса – болюче питання. На злодії і шапка горить: голова комітету поспішив запевнити, мовляв, "не треба тут розповідати, що держава лобіює інтереси одного олігарха". Давно відомо, що монобільшість, після внутрішнього розколу, поділилася за сферами впливу, і багато хто осів під крильцем тих чи інших олігархів. І "закулісне лобіювання" профільних питань, яке в такій ситуації, напевно, має місце, ймовірно, принесло багатьом хорошу винагороду", - підсумував автор публікації.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme